CONSTANȚA. Escrocii se zbat să dea din nou lovituri prin metoda „Accidentul“. Cum evităm să fim înșelați
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 23 aprilie 2017, 09:25
Secțiile de poliție din Constanța au fost luate cu asalt de cetățeni care vin să facă plângeri după ce au fost la un pas de a fi înșelați prin deja clasica metodă „Accidentul“.
Cel mai recent exemplu este cel al unei femei de 66 de ani, care susține că ieri a fost sunată pe telefonul fix de un necunoscut care s-a dat drept fiul ei și i-a cerut suma de 15.000 de euro, bani necesari unei intervenții chirurgicale. În convorbire ar fi intervenit și un alt bărbat care s-a recomandat ca fiind medic și care i-a spus că fiul ei a fost grav rănit într-un accident de circulație și are nevoie să fie operat urgent.
Constănțeanca și-a dat seama că povestea pare țesută cu ață albă și a alertat poliția.
Printr-o situație similară a trecut și o altă femeie de 68 de ani din Constanța. Aceasta a fost sunată tot pe telefonul fix de o femeie care s-a recomandat ca fiind fiica ei și i-a cerut suma de 39.000 de euro spunându-i că a fost grav accidentată și că are nevoie să fie supusă unei intervenții chirurgicale în Capitală.
Femeia și-a dat seama că poate fi victima unei înșelăciuni şi a anunţat organele de poliţie.
În ambele cauze, polițiștii au deschis anchete în vederea identificării autorilor, depistării acestora și tragerea lor la răspundere penală.
Cum ne sfătuiesc polițiștii să ne ferim de astfel de escrocherii
Pentru a conştientiza populaţia, cu precădere persoanele de vârsta a III-a, cu privire la riscul la care se expun când au încredere în persoane necunoscute şi le oferă sume de bani, în schimbul aşa-ziselor “rezolvări de probleme cauzate de accidentele rutiere”, precizăm încă o dată faptul că în cazul unor accidente cu victime NU trebuie să se ofere sub nicio formă sau pretext sume de bani.
Este foarte important pentru cetăţeni să cunoască faptul că în nici un caz de accident rutier reprezentanţii instituţiilor publice nu solicită bani pentru a rezolva o speţă de natură penală.
Se recomandă ca în astfel de cazuri, în care cetăţenii sunt sunaţi şi li se solicită diferite sume de bani telefonic, pentru “rezolvarea unor accidente rutiere, să se apeleze imediat la 112 sau la Poliţie, pentru a se verifica dacă fiul, fiica, ruda, rudele au fost implicate într-un accident rutier.
Astfel, poliţiştii pot interveni pentru prevenirea comiterii unor înşelăciuni, iar persoanele care intenţionează să comită astfel de fapte să fie identificate, depistate şi trase la răspundere penală.