Ce Europă vrem să construim mai departe?
Publicat de , 23 aprilie 2017, 09:01
În această seară, de la ora 18,00, în emisiunea România de nota 10, la Radio Constanţa, Dana Sterghiuli vă invită să ascultaţi o ediţie pe teme europene.
Reuniunea aniversară de la Roma, la împlinirea celor 60 de ani de la semnnarea actului fondator al Comunității Economice Europene, a reprezentat un moment important pentru prezentul și viitorul Europei. În Declarația adoptată, liderii a 27 de state membre s-au angajat pentru o Uniune în care toți cetățenii să se simtă în siguranță, o Uniune care să genereze creștere economică și locuri de muncă și care să țină seama de diversitatea sistemelor naționale, de aspectele regionale și locale.
Aflată sub presiunea Brexit-ului, a valurilor de migranți și amenințării teroriste, a problemelor de securitate provocate de Federația Rusă și a relației cu administrația de la Washington, Uniunea Europeană își regândește proiectul său pentru viitor, un proiect din care face parte și România. Țara noastră va deține președinția rotativă a Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, un moment pe care-l putem fructifica pentru a ne întări credibilitatea în rândul statelor membre.
Ce Europă vrem să construim mai departe? Ce va oferi ea cetățenilor?
UE este în prezent un loc în care cetățenii europeni se pot bucura de diversitate culturală, idei și tradiții. Europenii pot călători, studia și lucra dincolo de frontierele naționale. În același timp, viața lor este marcată de provocările fără precedent prin care trece Uniunea Europeană. La 1 martie, înaintea summit-ului de la Roma, Comisia a lansat o dezbatere paneuropeană odată cu Cartea albă privind viitorul Europei, cu posibile scenarii pentru viitor.
Ne aflăm la începutul acestei consultări publice. Cum va putea Europa să facă față unei lumi în schimbare rapidă? Cum va putea oferi siguranță și oportunități cetățenilor? În dezbaterea privind viitorul european s-a introdus conceptul ‘Europei cu mai multe viteze’, denumită și ‘Europa cu geometrie variabilă’, care se referă la faptul că s-ar putea ca statele membre să nu-şi dorească aceeaşi formă de integrare în toate domeniile. De aceea, au apărut în discuție aceste scenarii de mijloc, de integrare europeană cu mai multe viteze.
Rămâne deschisă întrebarea: Cum va reuși Europa celor 27 de state membre să atingă o poziție comună în domeniile de politică europeană, păstrând deviza principală a Uniunii “unitate prin diversitate”?
Să urmărim, în lunile următoare, dezbaterile publice pe care Comisa Europeană le va organiza cu Parlamentul European și cu statele membre, precum și consultările online, la care suntem invitați să ne exprimăm punctul de vedere cu privire la viitorul Europei.