FOTO – DOBROGEA: Efectele vremii schimbătoare asupra recoltei
Publicat de Arantxa Catană, 21 aprilie 2017, 20:24
Avem o primăvară capricioasă cu strat de zăpadă în luna aprilie, dar nu este o excepție. În 2003, a mai fost strat de zăpadă în Dobrogea, la Medgidia, Tulcea, Adamclisi, unde au fost înregistrați 8, 10 cm de zăpadă.
„Într-adevăr nu este bine că s-a întâmplat după ce a început starea de vegetație a majorității culturilor agricole. Marea problemă este în special la pomi, vița-de-vie, tot ce este în floare, în această perioadă. Pentru zona Dobrogea a fost cea mai friguroasă iarnă, din ultimii 27 de ani, cu precipitații foarte scăzute, chiar dacă percepția publicului a fost de o iarnă cu multă zăpadă, au fost trei episoade de viscol, cu cod roșu, portocaliu, galben. La ultimul cod galben, care a durat trei zile, a fost spulberată toată zăpada adusă de precedentele două viscole, iar temperaturile scăzute care au venit ulterior au găsit câmpurile golite de stratul protector care ar fi trebuit să protejeze culturile mari, înființate în perioada de toamnă. Din cauza secetei din toamnă, 2.500 de ha de cultură de rapiță a trebuit să fie întoarsă pentru că a avut o răsărire foarte slabă”, a declarat pentru Radio Constanța directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, Marius Coţofan.
Cultura de grâu este puțin mai dezvoltată, iar la cea de orz sunt și mai puține probleme. Floarea soarelui va trece cu bine peste temperaturile minime de -2 grade și de bruma de sâmbătă dimineață, pentru că este o perioadă scurtă de timp, a mai spus specialistul.
„Spre sfârșitul săptămânii viitoare, care coincide cu minivacanța de 1Mai, vor fi temperaturi normale pentru această perioadă, maxime zilnice între 15 și 17 grade și minime, noaptea, între 4 și 7 grade, aproapiate de mediile multianuale. Estimările Centrului European de Meteorologie arată că, precipitațiile în luna mai vor fi apropiate de normal, dar acestea pot cădea într-o singură zi, cum s-a întâmplat în anul 2012, în care luna mai a fost foarte ploioasă, dar au urmat 4 luni de secetă și tot ce s-a acumulat în sol nu a făcut față toată vara la cerințele plantelor. Luna iunie va fi apropiată de norme, în schimb, lunile iulie și august temperaturile vor fi peste norme, dar precipitațiile vor fi sub normele climatologice, ceea ce înseamnă probleme mari pentru culturile însămânțate în primăvară, floarea soarelui și porumb”, a completat Marius Coţofan pentri Radio Constanța.
În următorii ani vor fi veri, din ce în ce mai călduroase, cu creșteri de 2,5 sau 3 grade. Din 1998 până în prezent au fost 19 ani consecutivi cu abateri termice pozitive față de media media climatologică, iar ultimii 5 ani, cu abateri termice pozitive de peste 15 grade. Ne apropiem foarte mult de pragul critic de 2 grade stabilit de Acordul de la Paris.
„La momentul acesta este cea mai scăzută rezervă de apă în sol din ultimii trei ani. Este instalată seceta pedologică moderată în cea mai mare parte a Dobrogei, iar seceta pedologică puternică, în centrul Dobrogei. Anul 2015 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Între 6 și 10 iunie este perioada de instalare a secetei în Dobrogea. Ca măsuri de protecție ar fi necesare perdelele forestiere, care ar ajuta la menținerea stratului de zăpadă, iarne, iar vara, o umezeală mult mai bună în sol. De asemenea, nu ar mai drumuri blocate din cauza nămeților. Având în vedere istoria recentă a verilor, fermierii iau în calcul însămânțările mai târzii, de exemplu cu grâu tardiv, totodată, primăvara, culturi de floarea soareluiși porumb, cu soiuri mult mai timpurii decât este normal. Dacă precipațiile nu vor avea un ritm constant, va urma o vară grea pentru agricultori”, a mai declarat directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, Marius Coţofan, pentru Radio Constanța.
Material realizat de Carmen Secuiu
Grafice:
Anul 2015
Anul 2016
Anul 2017