Sezon estival 2017: ANPC vânează ofertele false din turism
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 20 aprilie 2017, 17:50
Bogdan Pandelică, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a spus că în acest sezon estival Comandamentul de litoral va avea trei zone de acțiune: Mamaia, Neptun și Costinești.
În prezent se lucrează la scanarea site-urilor care prezintă oferte turistice, dar care nu sunt autorizate în acest sens de Ministerul Turismului.
De asemenea, vor fi urmărite câteva aspecte în privința respectării drepturilor consumatorilor.
„Vor fi câteva linii de acțiune pe care noi le vom urmări în mod special și mă refer aici la ordinul legat de plajă cu acel procent de 30% pentru consumatorii care nu pot plăti taxele și biletele pentru astfel de închirieri. Promoțiile vor repezenta un astfel de aspect important pentru noi și mă refer aici la politicile comerciale înșelătoare, care pot pune într-o situație de a cumpăra un produs sau un serviciu – o situație înșelătoare pentru consumator. Evident că toate aspectele legate de informarea consumatorilor, începând cu recepția, cu toate serviciile incluse, cu serviciile de entertainment și toate celelalte incluse care sunt cuprinse în prețul plătit de consumator, contractele cu clauze abuzive, sunt câteva linii directoare care vor fi urmărite în perioada care vine, în perioada Comandamentului“, a spus astăzi, la Constanța, Bogdan Pandelică.
Instituția va acorda agenților economici o perioadă de două săptămâni pentru informarea în privința obligațiilor ce le revin referitor la corecta informare a cetățenilor, după care se va trece la sancțiuni.
Și ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a pus accent pe rolul de prevenție și a afirmat că departamentul de control al Ministerului va da timp agenților economici să-și remedieze deficiențele constatate.
„În primul rând se va merge la fiecare operator economic, se va face un plan de măsuri care trebuie pus în practică într-un timp rezonabil, dacă nu se respectă planul de măsuri, după aceea se discută despre o eventuală penalizare a acelui operator economic. Nu sunt de acord să începem să controlăm operatorii economici și să le dăm din start amenzi“, afirmă ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.
Autoritățile prezente la întâlnire au dat asigurări că la sfârșitul lunii mai se va finaliza procedura de transparență decizională a Legii prevenției care va institui cadrul legal prin care firmele nu vor mai putea fi amendate fără o consiliere prealabilă.
Un material realizat de Monica COMȘA