Hotelierii de pe litoral „pun la cale” sezonul estival 2017 împreună cu ministrul Turismului
Publicat de , 20 aprilie 2017, 11:24 / actualizat: 20 aprilie 2017, 12:40
Sala de conferințe a hotelului Doina, din stațiunea Neptun, găzduiește joi, începând cu orele amiezii, o întâlnire a hotelierilor din sudul litoralului și patronatelor din turism cu ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre. De fapt, se pun la punct aspecte legate de pregătirea sezonului turistic estival – 2017.
La întâlnire au fost invitați proprietarii unităților de cazare din stațiunile de pe litoralul românesc, federații patronale, asociații de profil, precum și reprezentanți ai: ANAF, MAI (Poliție, Jandarmerie, ISU), ANPC, ANSVSA, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Garda Națională de Mediu.
Prezent la eveniment, Bogdan Pandelică, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a spus că agenții economici vor avea o perioadă de două săptămâni de consiliere, după deschiderea sezonului și abia apoi vor fi sancționați, în cazul în care inspectorii ANPC găsesc nereguli. La Comandamentul estival se vor urma câteva linii de acțiune: respectarea de către administratorii de plaje a treimii pentru turiștii care nu închiriază șezlonguri, informarea turiștilor cu privire la produsele care conțin alergeni, clauze abuzive în contracte etc. În prezent, ANPC face o scanare a site-urilor neautorizate care fac oferte turistice.
Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu a informat că în această perioadă se trimit notoficări pentru supraimpozitarea clădirilor și terenurilor lăsate în paragină. De asemenea, edilul a informat că Primăria Mangalia nu are alocați suficienți bani pentru plata serviciului Salvamar și solicită o suplimentare la acest capitol bugetar.
Una dintre problemele ridicate de hotelieri se referă la fiscalitate. Ministrul a spus că până la o cifră de afaceri de 500.000 de euro, firma care deține hotelul va plăti impozit pe venit, iar peste această sumă se va plăti impozitul specific.
Nicolae Moroianu, președintele Asociatiei investitorilor din stațiunea Neptun-Olimp s-a plâns că administrația nu face nimic în privința câinilor maidanezi, iluminatului public și a spațiilor verzi. Primarul a replicat că pentru toate acestea este nevoie de fonduri, iar Primăria nu mai percepe anumite taxe (de complex hotelier și de promovare), care sunt contestate în instanță, astfel că nu se mai plătesc, ceea ce înseamnă scăderea veniturilor la bugetul municipalității. Primarul a mai spus că cei care le-au plătit deja își pot recupera banii, dar el susține aceste taxe.
Mâine, la amiază, o dezbatere similară cu hotelieri din Mamaia și Năvodari va avea loc în sala de conferințe a hotelului Del Mar, din stațiunea Mamaia.