Județul CONSTANȚA: 138 de biserici au primit avertismente pentru nerespectarea regulilor de prevenire a incendiilor
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 14 aprilie 2017, 11:03
Premergător Sărbătorilor Pascale, inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al Judeţului Constanţa au efectuat 36 de activităţi de control şi indrumare a activităţilor de prevenire şi stingere a incendiilor în lăcaşurile de cult de pe raza judeţului, ocazie cu care au constatat 147 deficienţe şi au aplicat 138 de avertismente.
Pe timpul controalelor, specialiștii în prevenirea incendiilor au avut în atenție dotarea cu stingătoare a lăcașurilor de cult, menținerea liberă a căilor de evacuare, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și menţinerea accesibilă a căilor de acces a autospecialelor de pompieri.
De asemenea, ISU a executat instruiri cu personalul bisericesc, pe linia protecției la foc, ocazie cu care au fost prezentate măsurile care trebuie respectate înainte, pe timpul și după terminarea slujbelor.
În această perioadă, echipajele de salvatori din subunitățile operative vor continua acțiunile de recunoaștere la astfel de obiective pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularitățile fiecărei clădiri și instruirea personalului bisericesc asupra asigurării intervenției operative în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.
Având în vedere afluxul mare de persoane generat de perioada sărbătorilor pascale şi pentru ca Sfânta Sărbătoare a Paştelui să fie petrecută în linişte şi fără incidente, ISU reamintește preoţilor, cât şi credincioşilor, câteva reguli de bază:
– accesul persoanelor în incinta lăcaşului de cult se va face în limita capacităţii construcţiei;
– pe timpul slujbelor religioase uşile de acces/evacuare se menţin în poziţie deschisă;
– utilizarea lumânărilor aprinse în lăcaşul de cult se va face în locurile stabilite, cu luarea
măsurilor de siguranţă;
– parcarea autoturismelor se face astfel încât să nu se blocheze hidranţii de incendiu sau
căile de acces;
– transportul la domiciliu al lumânărilor aprinse, ,,lumina sfântă”, se va realiza numai cu
ajutorul unor protecţii speciale din materiale incombustibile. Se va evita transportul lumânărilor aprinse în mijloacele de transport public sau personale;
– amplasarea lumânărilor şi a candelelor în încăperi se va face cu ajutorul suporturilor ce nu
se pot aprinde şi la distanţă de perdele, draperii, ornamente sau alte materiale combustibile