Ce trebuie să faci în Duminica Floriilor pentru a fi sănătos tot anul
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 9 aprilie 2017, 07:38
Creştinii prăznuiesc, astăzi, Floriile sau Duminica Stâlpărilor. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile.
Toți cei cu nume de flori își sărbătoresc ziua onomastică în ultima duminică a postului, cu o săptămână înainte de Paști. Floriile reprezintă ultima intrare a Mântuitorului în Ierusalim, înainte de Săptămâna Patimilor, iar creștinii încep din această zi pregătirile pascale.
Duminica Floriilor – cea mai importantă sărbătoare ce anunță Învierea Domnului
Din punct de vedere religios, sărbătoarea Floriilor reprezintă ultima intrare în Ierusalim a Mântuitorului Iisus Hristos, înainte de Săptămâna Mare, moment în care a fost întâmpinat cu ramuri de curmal, măslin și flori.
Astăzi, creștinii aduc în biserici ramuri de salcie care sunt sfințite și împărțite apoi credincioșilor. Se spune că toți cei care intră în casă cu ramuri de salcie sunt feriți de rău și boli. De asemenea, ramurile și florile luate de la biserică în această zi trebuie păstrate la icoană și aprinse atunci când tună și fulgeră pentru a proteja casă.
Floralia – ritualul păgân care stă la baza Floriilor
Deși semnificațiile religioase sunt mult mai puternice astăzi, Floriile au la bază un ritual păgân respectat timp îndelungat. Floralia reprezintă o sărbătoare a zeiței florilor, Flora, eveniment celebrat de români în fiecare an, pe 28 aprilie. Oamenii marcau în această zi reînvierea naturii și venirea primăverii.
Reguli alimentare pe care trebuie să le respecți în această zi
Postul Paștelui este unul destul de auster, având în vedere că nu există decât două zile cu „dezlegare la peste”, de Buna Vestire și de Florii. Așadar, fie că ținem post, fie că nu, astăzi trebuie să mâncăm pește și să bem un pahar de vin. Cu toate astea, din punct de vedere religios, de Florii nu se petrece întrucât este încă post și, în plus, ne aflăm la începutul Săptămânii Patimilor.
Tradiții și superstiții în Duminica Floriilor
De-a lungul timpului, au circulat mai multe tradiții și superstiții amintite și respectate de oameni în această zi. Citește mai jos câteva dintre cele mai importante tradiții și superstiții din Duminică Floriilor:
– Se spune că toți cei care se împărtășesc de Florii își vor împlini orice dorință.
– Grădina și vița de vie trebuie împodobite cu flori și ramuri de salcie și stropite cu apă sfințită pentru a da rod bun și bogat.
– Vremea din ziua de Florii ne indică și cum va fi vremea în ziua de Paști.
– Încă de astăzi nu se mai mănâncă urzici întrucât Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante. În plus, Floriile se mai numesc și „Nunta urzicilor” pentru că în această perioadă urzicile înfloresc și nu mai sunt bune de mâncat.
– Orice creștin trebuie să mănânce pește în ziua de Florii, alături de un pahar de vin.