Consultanță GRATUITĂ pentru tinerii care vor să înceapă o afacere

Publicat de Adrian Băncilă, 6 aprilie 2017, 19:18
Pentru accesarea programului Romania Startup Nation, firmele solicitante trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, dintre care, pe cele mai importante le enumărăm mai jos:
– Sunt SRL-D, SRL sau cooperatii.
– Sunt infiintate dupa data intrarii in vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017
– Nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale
– Au codul CAEN autorizat la ONRC in momentul depunerii documentatie de decont
– Creeaza minim 1 loc de munca (deci nu mai exista obligatia de minim 2 locuri) si il mentine pe o perioada de pana la 2 (nu mai sunt 3 cum se anuntase initail) ani dupa implementarea proiectului.
Pentru a verifica eligibilitatea codului CAEN, puteti verifica fisierul de mai jos dedicat. In acelasi timp, puteti verifica si punctajul pe care il va primi codul CAEN cu care doriti sa aplicati. Atentia insa, lista de coduri CAEN este una propusa, este posibil ca in varianta finala sa exista mai multe sau mai putine coduri eligibile, deci trebuie verificata iar in momentul afisarii unor conditii finale de participare.
Câţi bani pot să iau?
200.000 de lei (sau aproximativ 44.000 de euro) este suma primită maximum în cadrul programului. Aceasta reprezintă o contribuţie de maximum 100% din valoarea proiectului.
Atentie insa, chiar daca intreprinzatorul trebuie sa vina cu o contributie proprie de 0% in ceea ce priveste cheltuielile eligibile, este posibil sa existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevazute si diferente de cheltuieli la decontare care daca nu pot fi acoperite de intreprinzator din alte surse pot duce la blocarea intregului proiect.
Cum pot cheltui aceşti bani?
Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de: echipamente si utilaje, autoutilitare (se doreste sa se includa si autoturismele dar doar pentru taxi si scoli de soferi), echipamente de climtizare/incalzire, echipamente de obtinere a unei economii de energie, echipamente IT, mobilier, birotica, chirii, salarii (care se pare ca vor fi limitate la mediu pe economie si la 12 luni) realizare pagini web, promovare (posibil limitate la 8000 lei), francize, licente, cursuri de antreprenoriat, software si consultanta (se doreste o limita de 8%). In ceea ce priveste TVA-ul, se doreste ca aceasta sa fie eligibila pentru firmele care nu sunt platitoare de TVA. Inca sunt discutii cu privire la limitele maxime pe anumite categorii de cheltuieli precum software, promovare, chirie, salarii etc. De asemenea, in ultimele discutii s-a mentionat faptul ca se doreste sa se introduca pe lista de eligibilitate si constructia sau amenajarea spatiilor de lucru.
Bunurile achizitionate in cadrul programului trebuie sa fie noi, nu se accepta second hand precum nici variantele de finantare prin leasing.
Cum mă înscriu?
Inscrierea se face online (dar se pare ca fi posibil si offline), pe o perioada de 15 de zile, incepand cu data de 2 mai. Data de 2 mai este una propusa, insa nu este definitiva.
Cum se face evaluarea?
Evaluarea se face in ordinea punctajului, pe urmatoarea grila de punctaj:
Domeniu de activitate: IT sau Productie – 40 de puncte, Industrii creative – 35 de puncte, Servicii – 25 de puncte, Comert si alte activitati – 20 de puncte
Numar de angajati: 1 angajat – 0 puncte, mai mult de 1 angajat, 20 de puncte.
Categorii angajati: cel putin 2 angajati din categoriile defavorizate – 25 de puncte, 1 angajat din categoriile defavorizate – 20 puncte
Tip cheltuieli: echipamente si utilaje de minimum 50% din valoarea finantarii – 10 puncte.
Inovare: 5 puncte
După perioada celor 15 zile lucrătoare de inscrieri, urmează evaluarea proiectelor, în ordinea punctajului obținut, perioada care se dorește să se întindă pe 15 zile lucrătoare.
Condiția de eligibilitate este ca un proiect să aibă minimum 50 de puncte. Se dorește să se introducă metoda cererilor de plată: practic, beneficiarul va veni cu facturile fiscale (deci nu proforme), pe care le va depune online și care urmează să fie plătite de către stat într-o perioadă dorită de până la 30 de zile.
Până pe 15 aprilie cel târziu se dorește a fi publicate și condițiile finale de participare împreună cu restul documentelor esențiale: model plan de afaceri, coduri CAEN eligibile, contract de finanțare, declarații de completat, etc. Abia în acel moment vom putea vorbi despre lucruri concrete și sigure.