CONSTANȚA: Facturi mai mari în urma liberalizării pieţei gazelor naturale
Publicat de Arantxa Catană, 3 aprilie 2017, 18:03
Liberalizarea pieţei gazelor naturale, care a avut loc la 1 aprilie, va duce la scumpirea semnificativă a încălzirii locuinţelor.
Vor fi afectaţi atât posesorii de centrale termice de apartament, cât şi clienţii reţelelor de încălzire centralizată, care folosesc gaze naturale, ca materie primă.
Pentru clienţii casnici, preţul a fost majorat, deocamdată, cu doar 2%, dar specialiştii se aşteaptă la creşteri de aproximativ 30% pentru toţi consumatorii de gaze naturale – inclusiv pentru CET-uri, odată cu apropierea sezonului rece viitor.
„Procesul de liberalizare are, cel puţin în prima etapă, un efect de creştere a preţului materiei prime, a gazului natural. Până acum a fost stabilit la 60 de lei prin hotărâre de Guvern, iar pe piaţa liberă era peste 75 de lei. Deci, este de prevăzut că şi preţul pentru populaţie şi centralele termice va urca cel puţin până la nivelul actual al pieţei libere. Dacă nu cumva, global, preţul va creşte şi pe piaţa liberă, peste 80 de lei, cât era înainte de liberalizare”, a declarant Silvia Vlăsceanu, directorul Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie.
Aceasta consideră că CET-urile vor avea dificultăţi extrem de mari, iar unele vor ajunge în pragul falimentului.
Reprezentanţii CET Palas Constanţa ne-au declarat că, deocamdată, nu au nimic de comunicat publicului.
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, spunea, recent, că nu are ce să comenteze şi că cei interesaţi să se adreseze direct celor care au decis liberalizarea pieţei gazelor naturale. Autorităţile din Mangalia spun că vor să modernizeze sistemele şi să reducă, astfel, costurile, implicit tarifele pentru populaţie, iar la Năvodari, primarul Florin Chelaru a spus că, în principiu, ia în calcul nişte măsuri de protejare a cetăţenilor afectaţi.