Foto/EXPOZIȚIE: Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?
Publicat de , 1 aprilie 2017, 13:00
Muzeul de Artă Constanţa organizează duminică, 2 aprilie 2016, începând cu ora 12.00, vernisajul expoziției cu lucrările din cadrul proiectului Da’De Ce (nu) îmi iubesc țara?, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Acestea au fost realizate în câteva ateliere de creaţie artistică, în perioada 17 februarie – 31 martie 2017, de către elevii clasei a-IV-a A de la Școala Gimnazială Nr.11 „Dr. Constantin Angelescu”, clasa doamnei învățătoare Elisei Elena Daniela și elevii clasei a IV-a B de la Școala Gimnazială Nr.38 „Dimitrie Cantemir”, clasa doamnei învățătoare Șerban Gabriela.
Atelierele au avut loc în cadrul Centrului pentru Educaţie Interculturală Constanța, aflat în incinta muzeului, unde s-a organizat și o expoziție cu lucrări realizate de grupul țintă al proiectului „Centrul pentru Educație Interculturală (C.P.E.I.C.)”, finanțat prin granturi SEE, în cadrul Programului Promovarea diverității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european. Rolul acestei expoziții a fost acela de a expune creațiile din timpul atelierelor, care au interogat sentimentul de patriotism, prin întâlnirea creativă dintre copii și artiști.
Atelierele de creație artistică au fost susținute de artista Ana Bănică și actorul Nicodim Ungureanu. Prin joc și exercițiu artistic plastic, regizate cu măiestrie de cei doi artiști, elevii și-au exprimat sentimentele față de țară, în mod creativ. Jocurile de inițiere în arta actorului și descoperirea mecanismelor de apropiere de lumea teatrului, într-o situație dată și cu propriul potențial, au fost inspirate din opera lui Caragiale, pe care elevii l-au reinterpretat în cheie cosmopolită, sub semnul ideii de patriotism, diversitate și toleranță. De cealaltă parte, exercițiul artistic plastic a stat sub semnul sintagmei „De ce iubesc România?!” și s-a concretizat în realizarea unor opere de artă pe teme precum: povestea tricolorului infinit, masca decorată a tricolorului meu, inimile tricolore sau confetti tricolor cu mesaje privind sentimentele pe care micuții creatori le nutresc față de țară.
Ana Bănică este artist vizual, absolventă a Universității Naționale de Arte București și câștigătoare a rezidențelor bursa Brâncuși / ICR Paris și Kulturamt Dusseldorf / Mogoșoaia, precum și a unor premii, dintre care amintim: premiului Henkel pentru desen, premiul Accente / Amprente UNA / UAP pentru pictură. Printre cele mai importante expoziții pe care aceasta le-a realizat se numără: Retteling Love – Parallell Viena, Retteling Love – Go Contemporary (2016); Doi: Ana Bănică… Din dragoste fapte morale, MNAC (2015); AB – live drawing performance (Nag#9), Oglindiri- Aiurart (2012). În anul 2016 a publicat albumul de desen ” a+ b „, la Editura Vellant.
Nicodim Ungureanu este actor și s-a născut în satul Pojaru, din județul Gorj. A jucat în peste 45 de filme și a avut peste 20 de roluri principale. Înzestrat cu mult talent, cu o voce ușor răgușită, care îl deosebește de alți actori, acesta a jucat alături de nume sonore din America, Franța, Germania, printre care se numără: Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Armand Assante. Rolurile jucate de actorul Nicodim Ungureanu se regăsesc în filme regizate de mari maeștri, dintre care îi amintim pe Francis Ford Coppola sau Mircea Daneliuc.
Muzeul de Artă Constanţa este partener în acest proiect alături de Asociația Da’DeCe din Bucureşti – promotorul de proiect -, de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, de Muzeul de Artă din Cluj, Asociația Culturală Patrimoniu pentru Viitor, Școala Gimnazială Nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu” şi Școala Gimnazială Nr. 38 „Dimitrie Cantemir” din Constanța. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.