Despre jurnalismul independent în dialog cu Sabina Fati și Daniel Citirigă
Publicat de , 28 martie 2017, 14:41
La sfârșitul săptămânii trecute a fost lansat la Constanța volumul semnat de jurnalista Sabina Fati, intitulat ”Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time”, apărut la editura Humanitas.
SABINA FATI este o jurnalistă cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. Este corespondenta Radio Free Europe în Republica Moldova şi redactor-şef adjunct al cotidianului România liberă.
Dialogul pe care îl veți asculta în această seară a fost îregistrat în studioul Radio Constanța în ziua de vineri, 24 martie, fără ca eu să am prilejul de a citi acestă carte. De aceea, subiectele abordate se concentrează mai mult pe probleme de securitate la Marea Neagră și principii ale jurnalismului independent. În speranța că discuția cu invitata noastră și cu dl Daniel Citirigă, prodecan al Facultății de Istorie și Științe Politice din Universitatea ”Ovidius”, vi se va părea interesantă și vă va determina să citiți cartea, redăm un fragment din prezentarea volumului realizat de editură:
”În 2016, în jurul Mării Negre am văzut aproape peste tot militari, iar în spatele atmosferei relaxate, pe care o întâlneşti în general în porturi, am simţit precipitare şi nelinişte, de parcă zilele bune se apropie de sfârşit, dacă nu cumva s-au terminat deja.
Această mare capricioasă, aflată între lumi, parcă mereu nervoasă şi greu de stăpânit, este un loc al nesfârşitelor dispute, al nemulţumirilor ascunse şi al strategiilor războinice. Perioadele de aparentă linişte n-au fost lipsite de bătălii, iar peisajul întregii regiuni a suferit permanent fragmentări, comasări, rupturi, dislocări, anexări.
Țările din jurul Mării Negre n-au fost niciodată prietene, poate şi fiindcă oamenii nu sunt interesaţi să se cunoască între ei, nu sunt curioşi să știe nici cum trăiesc vecinii şi nici ce-ar putea cumpăra de la ei. Mirarea şi dorinţa de cunoaştere a grecilor antici, care au înfiinţat fiecare port cu tradiţie de la Pontul Euxin, au fost înlocuite la început de lăcomie şi apoi de orgoliul dominaţiei întregii mări.“ (Sabina FATI)
Vă aștept în această seară, de la 18.05, la emisiunea ”Stil de viață”.
Steliana Bajdechi
Sura foto RFI