Au început înscrierile pentru ediția 2017 a programului „Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog”
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 23 martie 2017, 13:16 / actualizat: 27 martie 2017, 11:20
Reprezentanța Comisiei Europene și Freedom House România anunță deschiderea înscrierilor pentru ediția 2017 a programului „Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog”.
Programul se adresează ziariștilor din presa locală și regională – print, online, radio, TV -, precum și bloggerilor și freelancerilor care sunt interesați să cunoască modul în care Uniunea Europeană influențează viața comunității locale în care își desfășoară activitatea.
Pentru a fi selecționați în program, vă puteți înscrie până vineri, 21.04.2017 (inclusiv), prin transmiterea către Freedom House România a CV-ului dumneavoastră și a cel puțin unui articol, analiză, reportaj ori postare în care ați abordat tematica europeană.
Proiectul este compus din două seminare pentru jurnaliști și bloggeri, ce vor avea loc în perioada mai – iulie. Locul de desfășurare al acestor seminare va fi anunțat ulterior. Ca și în anii anteriori, participanții cei mai activi în cadrul seminarelor se vor bucura de o vizită sau de un stagiu de studiu la Bruxelles.
Alături de Angela Cristea, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, și de alți vorbitori cu expertiză în domeniu, vom dezbate temele europene ale momentului și evoluțiile politice, economice și de securitate regionale.
Pentru participarea la selecție, vă rugăm să trimiteți CV-ul și un articol, analiză, reportaj ori postare în care ați abordat tematica europeană, redactat și publicat în anul 2016, la bej@freedomhouse.ro, cu copie la alex.stoianovici@freedomhouse.ro, până cel târziu în data de 21 aprilie 2017.
Directorul Fundaţiei Freedom House România, Cristina Guşeth a precizat:
„Am dori ca ziariştii să ştie mai multe lucruri despre felul în care instituţiile europene au impact în viaţa cetăţenilor.
Proiectul este derulat în parteneriat cu reprezentanţa Comisiei Europene şi finanţat de Comisia Europeană.
Vor fi două seminare- unul în Nordul ţării, probabil în Piatra Neamţ, iar al doilea undeva în Dobrogea.
Aşteptăm ziariştii din presa locală să se înscrie cu un CV şi cu un articol pe teme europene.
În aceste seminare o să aducem oameni care cunosc instituţiile europene, înţeleg cum funcţionează. O să vină Angela Cristea, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, poate reuşim să aducem şi un comisar european, de ce nu, pe Corina Creţu.
Sunt oameni interesanţi care stârnesc interesul ziariştilor, iar ziariştii trebuie să ştie mai multe despre impactul instituţiilor europene în viaţa oamenilor.
Nu există limită de vârstă pentu jurnalişti. De-a lungul anilor au fost ziarişti care au participat în mai multe rânduri la aceste seminare. Seminarele sunt urmate de o vizită de stagiu, de două – trei săptămâni, la o instituţie de presă din Bruxelles, ca să înţeleagă care sunt problemele acolo.
De fapt pe noi ne interesează relevanţa acestor probleme în România, să ştim că suntem o ţară europeană şi că Europa nu este o problemă de politică externă ci de politică internă.
Noi am dori anul acesta să vorbim mai mult despre dreptul concurenţei şi la ce ne obligă faptul că suntem ţară europeană din această perspectivă.”