Foto/Video – Să cunoaștem partea FEMININĂ a Forțelor Navale Române
Publicat de , 21 martie 2017, 18:56
Coincidenţă sau nu, în martie, considerată luna femeii în România, în cadrul exerciţiului militar comun româno-american Spring Storm 17 a fost inclusă o etapă dedicată instruirii femeilor din subunităţile Forţelor Navale Române de către femei militar din Statele Unite.
Astfel, zece infanteriste din cadrul Corpului Puşcaşilor Marini americani, trecute deja prin experienţa dificilă şi plină de provocări a teatrelor de operaţii din Irak sau Afganistan le-au explicat româncelor din cadrul Batalionului de Infanterie sau din cadrul Forţelor Navale pentru Operaţii Speciale ce au de făcut când vor merge în misiuni externe.
Spre exemplu, cele 10 femei din armata română participante la această secvenţă a exerciţiului NATO Spring Storm 17 au învăţat pe îndelete de la americance cum ar trebui să se desfăşoare corect o percheziţie corporală efectuată unei alte femei din, să zicem, o ţară tradiţional musulmană.
„Nu doar controalele corporale. Orice fel de interacțiune cu o femeie dintr-o altă cultură va fi executată prin intermediul unei femei sau dacă nu va fi posibil, va fi un pic mai dificilă să aibă loc interacțiunea între bărbați și femeile dintr-o altă cultură“, mărturisteșe căpitan Iuliana Fundos.
Atelierul dedicat exclusiv antrenării femeilor militar a cuprins şi o componentă privind utilizarea armamentului din dotarea puşcaşilor marini americani dislocaţi în teatre de război. Astffel, româncele au aflat cum să folosească eficient arme de asalt cum sunt mitralierele M4 şi M16.
„Misiunea noastră aici este oferim informații despre interacționarea culturală partenerelor noastre din armata română și să le instruim pe acestea la standardele Corpului Pușcașilor Marini americani, astfel încât să ne eficientizăm interoperabilitatea“, a spus Sergent Brianna Conway, din cadrul Corpului Pușcașilor Marini americani.
Primul lucru remarcat de americance în privinţa armelor curent folosite de românce a fost că acestea sunt mult mai grele decât cele pe care le are în dotare armata SUA.
„Armele folosite de militarii români sunt mult mai grele. Noi avem arme cu lunetă, care ne ajută să țintim la distanțe mai mari, însă ne bucurăm să vedem și armele româncelor, pentru că sunt același pe care le folosesc și inamicii noștri, așa că putem vedea mai clar care ar putea fi modul lor de operare și să ne pregătim apărarea“, a dezvăluit Sergent Brianna Conway, care are la activ două misiuni în Irak și Afganistan.
Să le cunoaștem îndeaproape pe tinerele care au ales să facă parte Armata României
Maistru militar Viorica Patrichie face parte din trupele speciale de al Centrul de Scafandri și știe foarte bine de ce a ales această carieră.
„Mi-a plăcut foarte mult uniforma militară. Sunt o persoană foarte activă, iubesc mișcarea, iar acesta a fost motivul principal pentru care am ales să urmeaz acestă cale. Este o poziție mai stabilă, îți conferă și un statut social deosebit“, spune Viorica Patrichie.
Soldat Raluca Puiu a absolvit de trei luni Școala de Aplicație de la Mangalia și acum este la Batalionul 307 Infanterie Marină.
„Îmi place foarte mult cariera de militar, mai ales că este o alegere făcută pentru toată viața. Nu este ca și cum vii la muncă la ora 7:00 dimineață și termini la 15:00 și aștepți să ajungi acasă să faci altceva. Nu, militar ești 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Toată viața ești militar. În plus, în place foarte mult infanteria marină“, afirmă Raluca.
De la locotenentul Măriuța Zbrancea, care este comandat de vedetă, dar și scafandru aflăm cum le împacă pe amândouă.
„Când ieșim cu scafandri pe mare, în locul de antrenament sau de executare a intervențiilor, dacă am pe cineva care să îmi dubleze comanda și am oportunitatea, intru cu ei în apă. Peste vreao 4-5 ani sper să ajung să lucrez pe o navă mai mare și tot pe funcție de scafandru dacă se va putea“.
Odată cu Spring Storm 17 a fost și prima dată când în timpul antrenamentelor a fost inclusă și o componentă dedicată exclusiv femeilor. Fetele cu care am stat de vorbă s-au arătat încântate de activitățile derulate împreună cu colegele lor din Statele Unite. „Am învățat foarte multe și sper să se continue acest tip de pregătire“, mai spune lt. Măriuța Zbrancea, care mărturisește că își dorește să ajungă și într-un teatru de operații unde să pună în aplicare ceea ce știe.
Tot ea mai ținut să transmită și un mesaj fetelor care nu sunt încă sigure dacă li se potrivește sau nu cariera militară: „În primul rând, să nu se gândească că e greu, să nu se gândească că vor avea piedici. Sunt foarte multe oportunități și viața este și frumoasă în armată“.
Un reportaj realizat de Cristina SÎMBETEANU și Cristina ILIUȚĂ