Foto/Audio – Cămara bunicii s-a reinventat la CONSTANŢA
Publicat de , 18 martie 2017, 20:20
Bucătăria românească tradițională și preparatele ca la mama acasă sunt gustul după care tânjim din ce în ce mai mult. Iarmarocul de odinioară are alte dimensiuni și alte forme de manifestare în zilele noastre, iar târgul a devenit mall.
Paradoxul apare atunci când călătorești prin Dobrogea și vrei să mănânci o tochitură sau o plăcintă dobrogeană. Vei întâlni mai degrabă pizza, decât produse specifice zonei. Cele preparate ca la mama acasă sau așa cum se găseau cândva în cămara bunicii sunt de-a dreptul rarități, delicatese pe care copiii de azi nu le cunosc. Mai trist, strâmbă din nas, dacă, din întâmplare, primesc o ciorbă de găină crescută la țară, fără hormoni de creștere. Nu au nicio vină, sunt hrăniți în funcție de ceea ce cumpără din magazine părinții.
”A mânca nu e rușine, când mănânci ce se cuvine”, este sloganul folosit de doi tineri constănțeni în comercializarea de produse autohtone selecționate de la producători care dețin autorizații DSVSA.
De ce s-au gândit soții Elena și Octavian Ghiță să dezvolte o astfel de afacere? Ei bine, își doreau tare mult un copil și dorința lor s-a lăsat mult așteptată, până când medicii au sfătuit-o pe tânără să adopte un stil de viață sănătos și să consume produse autohtone, fără compuși aditivi, fără E-uri, fără conservanți. A fost o adevărată provocare să cauți pâine preparată cu maia într-un loc, legume și verdețuri de la țară în alt loc, lapte, brânză, carne și alte preparate tradiționale în alte locuri, dar efortul a meritat. A apărut rodul dragostei lor, o fetiță pe nume Maria, și din nou o provocare, să-și hrănească și copilul în mod cât mai sănătos.
Așa s-a conturat visul lor care acum s-a finalizat. Au deschis un magazin cu produse naturale, într-un cartier din Constanța, amenajat precum cămările și pivnițele pregătite de țărani înainte de începerea iernii.
Trufandalele sunt stropite cu ”roua dimineții”, laptele de capră, cașcavalul maturat sau cu piper, iar cârnații sau pâinea crescută pe vatră te întorc în timp. Fel și fel de dulcețuri de zmeură, căpșuni, soc, nuci verzi sau scorțișoară te ispitesc din borcanele cochete.
O vizită aici ne satisface dorința de a ne aminti de gustul după care dădeam buzna în cămara bunicii și gustam pe furiș un … întreg borcan cu dulceață sau mușchiulețul de porc păstrat în untură pentru sărbătorile de peste an.
Un reportaj de Liliana Fustanela