Incertitudini legate de valoarea asigurărilor auto obligatorii. Ce se va întâmpla din luna mai
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 martie 2017, 11:10 / actualizat: 17 martie 2017, 12:31
Plafonarea tarifelor RCA va fi eliminată pe 19 mai, dată de la care nimeni nu poate spune ce se va întâmpla cu asigurările auto obligatorii.
Asociaţia Societăţilor Independente de Service Auto propune adoptarea de urgenţă a legii RCA, care să includă măsuri benefice pentru clienţi.
Preşedintele Asociaţiei, Cristian Muntean, despre eliminarea tarifelor plafonate:
În realitate, a fost mutată povara de pe umerii transportatorilor pe umerii persoanelor fizice, mai afirmă Cristian Muntean.
Acest punct de vedere este infirmat într-un comunicat transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară:
„Primele efective pentru poliţele anuale RCA practicate în luna decembrie a anului 2016 s-au situat cu mult sub tarifele maximale. Spre exemplu, pentru persoanele fizice, primele medii anuale practicate pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică de 1201-1400 cmc, categoria de vârstă sub 25 de ani, s-au situat la 650 de lei, cu 35% mai puţin faţă de tariful maxim. Pentru aceeaşi categorie de vârstă, dar la un autoturism cu o capacitate de peste 2.500 cmc, prima medie anuală a fost de 1.500 de lei, cu 51% mai mică faţă de prima maximă. Pentru persoane juridice, tariful de primă, pentru un autovehicul transport marfă de peste 16 tone, era de 5.732 lei, mai puţin cu 24% faţă de tariful maximal. De altfel, analiza privind piaţa asigurărilor RCA pentru 2016 indică un trend de scădere a tarifelor pe final de an, evidenţiat încă înainte de plafonarea preţurilor poliţelor obligatorii auto“
Asociația Societăților de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) a transmis către Parlamentul României propunerea sa pentru formula de calcul a preţului RCA, care include prima de risc (cheltuielile cu daunele), cheltuieli administrative care să reprezinte maximum 25% raportat la prima de risc şi cheltuieli cu vânzarea poliţei RCA (broker), de cel mult 50% din cheltuielile administrative.
„Această formulă are în vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societăților de asigurări, precum și includerea unui comision de vânzare a polițelor de asigurare (brokeri).
Raportul Milliman evidențiază faptul că, la fiecare 100 de lei încasați de către asiguratorii RCA, aceștia plătesc daune cuprinse în medie, între 38,64 lei, pentru persoane fizice și 27,93 lei, pentru persoane juridice. Cheltuielile administrative ale asiguratorilor sunt duble raportate la daunele achitate“ se arată într-un comunicat de presă trimis de ASSAI.
În replică, Autoritatea de Supraveghere Financiară face următoarele precizări:
„Rata daunei, aferentă segmentului RCA, calculată pe baza raportărilor depuse de către societăţile de asigurări, a fost în 2015 de 91,16%, respectiv de 73,25% în 2016.
Raportul Milliman invocat nu reflectă prime încasate de către asigurători, întrucât analiza se bazează pe primele tarifare notificate până la data întocmirii raportului şi nu pe cele comerciale reflectate în contractele de asigurare.
Între aceste două seturi de date există diferenţe semnificative determinate de reducerile practicate de asigurători. Acest aspect este dovedit şi de faptul că totalul primelor menţionate în raport, pentru intervalul 2013-2015, este de circa 12,9 miliarde lei, dar în acea perioadă s-au încasat efectiv 7,06 miliarde lei.“