DNA Constanța anchetează un dosar de abuz în serviciu la DSP TULCEA
Publicat de , 16 martie 2017, 09:55
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 15.03.2017, a inculpaților MILITARU LAURENȚIA-MARIANA, în calitate de director al Direcției Județene de Sănătate Publică Tulcea la data faptelor, sub aspectul săvârşirii a trei infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată și BĂNUȚ BOGDAN, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 – 2013, inculpata Militaru Laurenția-Mariana, în calitate de director al Direcției Județene de Sănătate Publică Tulcea, a încheiat la prețuri supraevaluate două contracte cu o societate comercială, cu ocazia atribuirii unor lucrări de execuție privind întreținerea și amenajarea sediului Direcției.
Cele două contracte atribuite în mod nelegal au vizat ”lucrări de reparație instalație canalizare subsol” și ” achiziție cazan de apă caldă pentru centrala termică” în valoare totală de 87.535 lei, lucrări ce au fost efectuate doar în proporție de aproximativ 10% cu toate că prețul a fost achitat integral.
Totodată, produsul ce a făcut obiectul celui de-al doilea contract a fost achiziționat la un preț vădit supraevaluat, cu 340 % față de prețul real al pieței.
În cursul anului 2015, inculpata Militaru Laurenția-Mariana, în aceeași calitate și beneficiind de ajutorul inculpatului Bănuț Bogdan, a încheiat cu societatea administrată de acesta din urmă un contract privind achiziția de ”lucrări de reparație instalație / rețea termică” în valoare totală de 110.030 lei.
Și în această situație lucrările contractate au fost parțial efectuate cu toate că prețul contractului a fost achitat integral.
Inculpaților li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, mai arată sursa citată.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, se mai arată în comunicatul DNA.