AUDIO/Județul CONSTANȚA are cea mai consistentă contribuție la PIB, dar salariile nu sunt în Top 5 la nivel național!
Publicat de , 16 martie 2017, 11:52
Produsul intern brut al judeţului Constanţa a crescut cu o viteză dublă faţă de cea a restului economiei de la deschiderea autostrăzii Bucureşti – Constanţa, dar salariile constănțenilor nu intră nici măcar în Top 5 la nivel național.
Din punctul de vedere al contribuției la PIB-ul național, județul Constanța este primul din provincie. Însă, nu este fruntaș și la salarii. Ba chiar, potrivit ultimelor date statistice, Constanța este pe locul 7 cu un salariu mediu de 2.184 lei, după București, Ilfov, Cluj, Timiş, Sibiu şi Braşov.
În cazul județelor clasate pe primele cinci poziții ale topului, salariul mediu depășește echivalentul a 500 de euro. Iar în Bucureşti sunt cele mai mari salarii din ţară, media fiind de 3.219 lei, echivalentul a 713 euro, arată datele statistice de la finalul anului trecut.
La nivel naţional, câştigul salarial mediu net s-a majorat în decembrie 2016 cu 11,4% faţă de ultima lună din 2015, la 2.354 lei (echivalentul a 521 euro), nivel maxim istoric pentru România.
Statisticile oficiale arată că, deşi câştigul mediu net la nivel naţional a depăşit pragul de 500 de euro, doar angajaţii din Bucureşti şi din alte cinci judeţe bogate au câştigat, în medie, peste 500 euro în decembrie, în celelalte judeţe salariile fiind mult mai mici.
Salariile neatractive, dar și forța de muncă slab pregătită țin departe investitorii de un județ definit ca având mult potential, însă nefructificat. Directorul Camerei de Comerț Constanța, Dănuț Jugănaru a declarat, pentru Radio Constanța, că problema stă în lipsa locurilor de muncă mai ales în extra-sezon.
Interesant este că județul Constanța este pe locul doi la nivel national, după București, ca pondere în economia națională. Mai exact, Constanţa aduce 34 de miliarde de lei, mai mult decât Timiș, Cluj sau Prahova, județele campioane în topul salariilor.
Tulcea se află pe locul patru de la coada clasamentului, cu o contribuție de 5,7 miliarde de lei. Nici în topul salariilor, tulcenii nu sunt pe primele poziții, cu o medie de aproape 1.600 de lei pe lună, adică puțin peste 350 de euro, la jumătate față de Capitală.
Un reportaj de Monica Cruceanu Comșa