UPDATE! Sindicatul MNIR solicită Guvernului o lege a salarizării unitare. În caz contrar, angajații amenință cu proteste
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 15 martie 2017, 17:46 / actualizat: 15 martie 2017, 19:41
Angajații din muzee se simt nedreptăți de hotărârile actualului Executiv. Oamenii se plâng de salarii foarte mici, deși au vechime consistentă în muncă. Mai mult, conducerea muzeelor ar dori să tragă un semnal de alarmă privitor la faptul că nu instituțiile pe care le conduc au activitatea pusă în pericol de lipsa personalului. Oamenii nu mai sunt atrași să vină să lucreze în muzee, pe salarii mizere.
Astăzi, Sindicatul Lucrătorilor din Muzeul Național de Istorie al României a transmis o scrisoare deschisă ministrului Muncii și ministrului Culturii, în speranța că aceștia vor apleca urechile și la problemele lor și va încerca soluționarea reală a acestora.
Concret, prin textul scrisorii, sindicaliștii cer ministerului Culturii și Ministerului Muncii modificarea OUG 2/2017, astfel încât personalul muzeal să beneficieze de un tratament egal cu personalul din instituţiile de spectacol. În cazul în care nu le sunt rezolvate cererile, sindicaliştii ameninţă să declanşeze ”Protestul Centenarului fără Substanţă” şi ”Protestul Identităţii în Zdrenţe”.
UPDATE
Liderul Sindicatului Lucrătorilor din Muzeul Național de Istorie al României, Decebal Bleja, a fost, astăzi, invitatul Stelianei Bajdechi la Radio Constanța. Împreună au stat de vorbă despre problemele cu care se confruntă atât muzeele din Capitală, dar și de la Constanța:
Discuției s-a alăturat și reprezentanta Federației Alfa Art, Maria Bicfalvi:
Redăm, mai jos, textul integral al scrisorii:
Referitor la negocierile privind legea salarizării unitare, Sindicatul Lucrătorilor din Muzeul Național de Istorie a României, afiliat la Federația Alfa Art din cadrul CNS Cartel ALFA atrage atenția asupra următoarelor aspecte:
– Discuția privind proiectul salarizării unitare s-a purtat pe un document intern, doar prezentat pentru vizualizare, neexistând timpul necesar spre a face o analiză profesionistă și pertinentă asupra prevederilor acesteia, ceea ce conduce la o atitudine generală de scepticism privind conținutul acestuia;
– Chiar și așa, la lectura „în diagonală”, apar o serie de incongruențe și neclarități care trebuie lămurite, lipsesc o serie de prevederi esențiale (de ex. statutul și salarizarea cercetătorilor din muzee, discrepanțe în salarizarea treptei 1A, a investigatorilor specifici etc.);
– Cifrele și procentele de creștere vizualizate în documentul de lucru, chiar dacă par spectaculoase, atrag atenția asupra unei stări de fapt dramatice, a salarizării din sistemul muzeal, sistem uitat de toate creșterile salariale din ultimii 15 ani;
– Lucrătorii din muzee reprezintă o categorie omisă de toate majorările salariale, pentru care inclusiv „celebra” OUG 43/2016 a avut ca efect doar crearea unei falii imorale și indecente între personalul de execuție și funcțiile de conducere: de exemplu un șef de secție la Muzeul Național de Istorie, cu sau fără studii doctorale, beneficiază de o salarizare de patru ori mai mare față de un expert din subordine. Această categorie de specialiști, angajați în funcții de execuție, are însă o misiune foarte importantă: sunt chemați să descopere, să păstreze, să gestioneze și să pună în valoare patrimoniul cultural al României (moștenirea și identitatea ei culturale);
– Nu ne putem permite luxul de a aștepta calendarul și eșalonarea intrării în plată propuse de noua lege a salarizării unitare, întrucât, pentru categoria profesională pe care o reprezentăm, acest lucru a devenit o problemă de supraviețuire!!!
– Considerăm că pentru categoria de personal pe care o reprezentăm este necesar un tratament similar cu al celor din instituțiile de spectacol, prin promovarea unei ordonanțe de urgență asemeni OUG 2/2017. Acest lucru presupune un efort bugetar minim (cca 4.700 de salariați în sectorul muzeal), întrucât ar trebui aplicată doar personalului de execuție, salarizarea funcțiilor de conducere fiind deja soluționată printr-un „permanent repetabil miracol” unilateral. Suntem foarte bucuroși pentru reușita colegilor noștri din instituțiile de spectacol. În același timp, atragem atenția asupra faptului că, în cazul personalului din MUZEE, angajații nu pot presta alte activități, ca profesie liberală, veniturile acestora provenind exclusiv din salarii!
Sindicatul nostru, solidar cu personalul din muzeele din România lezat, frustrat, desconsiderat, în condițiile în care au fost înființate și bugetate tot felul de sinecuri culturale care să organizeze festivitățile Centenarului, este hotărât ca, în cazul în care nu se găsește o rezolvare solicitării sale, să declanșeze
„Protestul Centenarului fără Substanță”
„Protestul Identității în Zdrențe”
Specificăm faptul că forma de organizare a acestui Protest nu va afecta, sub nicio formă, patrimoniul cultural mobil și imobil pe care îl avem în păstrare și administrare, conștienți fiind de responsabilitatea misiunii noaste profesionale!
Suntem solidari cu celelalte categorii de bugetari, și apelăm, la rândul nostru, la solidaritatea colegilor noștri din Educație, Sănătate și Cercetare, cărora le susținem în întregime revendicările, crezând cu tărie că o societate bolnavă și cu un învățământ subfinanțat nu va deveni niciodată generatoare și consumatoare de cultură.
În concluzie, vă solicităm modificarea OUG 2/2017, în sensul includerii personalului muzeal, care să beneficieze astfel de un tratament egal cu personalul din instituțiile de spectacol.
De asemenea, solicităm sprijinul și susținerea dumneavoastră astfel încât noua lege a salarizării unitare să reflecte în mod corect respectul cuvenit salariaților din muzee.