BREXIT: Ce trebuie să ştie românii din Marea Britanie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 martie 2017, 09:34
Cele două camere ale parlamentului de la Londra au aprobat proiectul de lege care permite prim ministrului Marii Britanii să declanșeze procesul ieșirii țării din Uniunea Europeană – Brexit. Parlamentarii au respins totodată propunerea garantării unilaterale acum a drepturilor cetățenilor UE aflați în Marea Britanie după ce țara va înceta să facă parte din Uniune.
Cu o majoritate confortabilă Camera Comunelor a respins amendamentele adoptate săptămâna trecută în Camera Lorzilor privind garantarea statutului cetățenilor UE și obligativitatea aprobării de către parlament a rezultatului negocierilor cu Uniunea.
Imediat după adoptarea proiectului de către Camera Comunelor – aleasă prin vot direct – proiectul a mers în Camera Lorzilor – numită – unde conform cutumei constituționale voința camerei inferioare a fost acceptată, după rebeliunea de săptămâna trecută.
Înaintea votului din Camera Comunelor, ministrul pentru Brexit, David Davis, a cerut respingerea celor două amendamente. El a spus că garantarea statutului celor 3,2 milioane de cetățeni UE din Marea Britanie ca și a unui milion de cetățeni britanici din țările UE este o „datorie morală”.
Ministrul Davis a respins posibilitatea expulzării cetățenilor UE aflați acum în Marea Britanie după ieșirea țării din Uniune și a spus că garantarea statutului cleor peste patru milioane de cetățeni UE și britanici în cauză va reprezenta o prioritate pentru guvernul britanic la viitoarele negocieri cu Uniunea.
Opoziția a acuzat guvernul că folosește cetățenii UE ca monedă de schimb și refuzul de a le garanta acum drepturile generează incertitudine pentru cele peste trei milioane de persoane din statele membre aflate acum în Marea Britanie.
CE TREBIUE SĂ ȘTIE ROMÂNII DIN MAREA BRITANIE.
Ambasada României la Londra îndeamnă cetăţenii români care nu au, încă, reglementată şederea în Marea Britanie să procedeze la înregistrarea la autorităţile locale, în special pentru obţinerea certificatului de înregistrare sau a permisului de şedere.
Românii din Regat sunt sfătuiţi, de asemenea, pentru o bună şi corectă informare, să urmărească evoluţia acestui viitor proces de negocieri prin intermediul paginilor de internet ale instituţiilor publice britanice sau române.