EXCLUSIV: Situația Cazinoului din Constanța explicată de Compania Națională de Investiții (document)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 martie 2017, 10:39
La solicitarea Radio România Constanța, Compania Națională de Investiții (CNI) aduce lămuriri despre stadiul lucrărilor de conservare și de restaurare a Cazinoului din Constanta, clădire monument istoric de clasa A. Potrivit CNI, firmele care vor să câștige licitația pentru preluarea lucrărilor de refacere a Cazinoului își contestă reciproc ofertele. Totul în detrimentul clădirii simbol, aflate într-un stadiu avansat de degradare.
În data de 20 februarie 2017, Radio România Constanța a trimis Companiei Naționale de Investiții o solicitare înregistrată cu nr. 2514 prin care a cerut mai multe răspunsuri legate de situația actuală a Cazinoului din Constanța.
Pe data de 9 martie, Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul Teritorial Constanța a primit răspunsurile. La întrebarea care este stadiul actual al licitației, CNI a răspuns că se află în prezent la evaluarea propunerilor financiare în urma reevaluării dispuse prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
Potrivit reprezentanților CNI în urma comunicării rezultatului procedurii (ofertant declarat câștigător fiind Asocierea SC EURAS SRL- SC POLARH DESIGN SRL) la CNSC a fost depusă o contestație (de către Asocierea SC EUROMATERIA- SC IMERA SRL- SC ADURO IMPEX SRLTECHBAU S .P.A., privind rezultatul procedurii. În urma acestei contestații CNSC a dispus reevaluarea ofertelor.
Ulterior acestei decizii, CNI a depus o plângere la Curtea de Apel București împotriva acesteia. Au avut în vedere faptul că SC EUROMATERIA –SC IMERA SRL –SC ADURO IMPEX SRL TECHBAU S.P.A. nu deține certificare ISO 9001 în ceea ce privește monumentele istorice. Până la pronunțarea Curții de Apel, CNI, „a demarat și reevaluarea procedurii, în conformitate cu decizia CNSC menționată anterior”. Din nou bețe în roate.
Mult așteptatele lucrări de consolidare și de restaurare nu pot fi începute din cauza contestațiilor depuse de firmele care își doresc să câștige licitația. Reprezentații Companiei Naționale de Investiții au precizat pentru Radio Constanța că ofertanții își contestă reciproc ofertele depuse după cum urmează:
a. Contestație depusă la CNSC de Asocierea SC EUROMATERIA SC IMERA SRL- SC ADURO IMPEX SRL TECHBAU S.P.A.
b. Contestație depusă la Tribunalul București de Asocierea SC EURAS SRL –SC POLARH DESIGN SRL
La data de 7 martie Curtea de Apel București a respins ca nefondată plângerea făcută de CNI. Tot în răspunsul redactat de CNI pentru Radio România Constanța se mai precizează că „ la momentul actual urmează finalizarea etapei de evaluare a propunerilor financiare în urma reevaluării dispuse prin decizia CNSC menționată și finalizarea contestațiilor la CNSC și Tribunalul București.“
La întrebarea lansată de Radio România Constanța -Cum poate fi evitată prelungirea contestațiilor la licitații, care împiedică demararea lucrărilor de restaurare, CNI răspunde.
„Procedura de derulare a achizițiilor publice este reglementată prin Legea nr 98/ 2016 privind achizițiile publice precum și Hotărârea Guvernului cu nr 395 /2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică, respectiv acordului –cadru din Legea nr 98 /2016privind achizițiile publice, fiind prevăzute foarte clar termenele cu privire la contestațiile depuse de către ofertanți.
Astfel, activitatea CNI în ceea ce privește derularea procedurii de achiziție publică respectă normele legale. De asemenea, toate remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiunea de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor sunt reglementate de legea nr. 101/2016.
La întrebarea ce lucrări de protejare a Cazinoului a efectuat Compania Națională de Investiții pe timp de iarnă, aceștia au răspuns că lucrările vor putea fi realizate numai după semnarea contractului de către CNI cu compania desemnată câștigătoare în urma procedurii de achiziție publică.
Tot reprezentanții CNI au precizat și care va fi destinația finală a clădirii Cazinoului. Potrivit lor, obiectivul de investiții ar putea fi reintrodus în circuitul turistic, cultural, și muzeal generând astfel venituri ulterioare beneficiarului de folosință, UAT CONSTANȚA.