Deputații europeni cer mai multă reciclare și mai puține gropi de gunoi
Publicat de Arantxa Catană, 14 martie 2017, 19:40
Marți, deputații europeni au votat pachetul legislativ privind deșeurile, cu accent pe mai multă reciclare și mai puține gropi de gunoi.
Majoritatea deputaților a susținut că legislația privind deșeurile să limiteze procentul gropilor de gunoi care au un efect negativ asupra mediului și să reducă risipa alimentară cu 50% până în 2030.
Partidul European cere mai multă reciclare, mai puține gropi de gunoi și limitarea risipei alimentare. Procentul deșeurilor reciclate trebuie să ajungă la 70% până în 2030, de la 44% cât este în prezent, conform propunerii legislative adoptate marți.
Pentru materialele de ambalare, cum ar fi hârtia și cartonul, plasticele, sticla, metalul și lemnul, deputații propun o țintă de reciclare de 80% până în 2030, cu obiective intermediare pentru fiecare material pana în 2025.
„Problema este că pe de o parte există un minus în România de tehnologie și de inverstiții în tehnologii de reciclare, pe de altă parte există un deficit de buget pentru a putea să facem aceste investiții și cred că 2025 este foarte aproape pentru țintele puse mari de tot. Mai există și slaba capitalizare a întreprinderilor mici și mijlocii care și ele gestionează deșeuri în procesul tehnologic. Mai există și un deficit de educație civică, și asta trebuie să o spunem pentru că vedem aruncate în toate părțile deșeuri, dar pe mine mă interesa impactul asupra întreprinderilor mici și mijlocii, asupra industriei din România și nefiind ținte reale desigur am solicitat să nu fie votate aceste ține”, a declarat pentru Radio Constanța Maria Grapini, europarlamentar din partea Aliantei Progresiste a socialistilor si Democratilor, dupa amendamentul depus marți.
Astazi au fost adoptate patru rapoarte care reprezintă poziția de negociere a Parlamentului înainte de negocierile cu Consiliul de miniștri, care urmează să își adopte poziția la rândul său.
„La deșeuri am avut niște amendamente unde am votat împotrivă pentru că se crește procentul de reciclare față de propunerea comisiei și așa propunerea comisiei este foarte mare. Ca cetățean vreau să crească acest procent pentru că toți vrem să trăim într-un mediu mai curat, dar în același timp trebuie să ne uităm și la posibilități, să fim realiști, cu toate că ar trebui să începem să facem mai mult. Oricum ce era la comisie era cred eu suficient, peste 60%, în diverse sectoare, sticlă, metal și așa mai departe. Acum parlamentul a propus cu cam 5 procente mai mult la fiecare categorie. Au trecut amendamentele, acum urmează faza de negociere cu Consiliul și vedem care va fi finalul”, a precizat pentru Radio Constanța eurodeputatul Marian Jean Marinescu – din partea Partidului Popular European.
Deși gestionarea deșeurilor în UE s-a îmbunătățit considerabil în ultimii zeci de ani, aproape 33% din deșeurile municipale sunt încă trimise în gropile de gunoi ecologice și mai puțin de jumătate este reciclat sau compostat, cu mari diferențe între statele membre.