Audio/ARBDD, parte a proiectului DANUBEparksCONNECTED

Publicat de , 9 martie 2017, 15:01
Proiectul DANUBEparksCONNECTED continuă succesul celor opt ani de cooperare transnaţională între Ariile Protejate Dunărene. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a participat în perioada 21-22 februarie 2017 la evenimentele prilejuite de conferinţa de lansare oficială a proiectului, ce au avut loc în Ingolstadt, Germania.
Peste o sută de participanți din 11 țări s-au reunit pentru a afla informaţii despre acest nou proiect: DANUBEparksCONNECTED – Bridging the Danube Protected Areas towards a Danube Habitat Corridor (DANUBEparksCONNECTED – Rețeaua de Arii Protejate Dunărene, un Coridor de Habitate al Dunării), DTP1-1-005-2.3, aprobat pentru finanțare în cadrul primului apel de proiecte din Programul Transnațional Dunărea 2014-2020, Axa Prioritară 2, ce va fi implementat în parteneriat în perioada 1 ianuarie 2017 – 30 iunie 2019, se arată într-un comunicat de presă.
La Conferinţa de lansare a proiectului au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Programului Transnaţional Dunărea, ai partenerilor din proiect – arii naturale protejate dunărene și ai stakeholder-ilor interesați (Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, ONG-uri, sectorul energetic, de navigație și de gospodărire a apelor, factori locali politici, mass-media și publicul larg). Alături de delegaţia ARBDD au participat şi reprezentanţi ai partenerilor strategici asociaţi: Rezervația Naturală Prutul de Jos – Agenția Moldsilva din Republica Moldova şi ENEL Group România.
Cu detalii, manager de proiect proiect, Gabriela Crețu:
Informaţii suplimentare privind proiectul DANUBEparksCONNECTED
Principalul obiectiv al proiectului DANUBEparksCONNECTED este crearea unei punţi de arii protejate dunărene pentru a contracara fragmentarea peisajului şi a habitatelor, şi pentru a consolida fluviul Dunărea ca un coridor ecologic cheie, aceasta reprezentând o prioritate a politicilor UE, prin planul de acțiune SUERD.
Obiective specifice ale Proiectului DANUBEparksCONNECTED:
– Consolidarea rețelei prin creșterea gradului de conștientizare în rândul părților interesate
– Cooperarea între diferite sectoare ce va amplifica politica Infrastructurii Verzi la nivelul întregului fluviu Dunărea
– Implementarea de acţiuni pilot tangibile ce va iniția eco-conectivitatea pe termen lung.
Proiectul este structurat în șapte pachete de lucru: 1. Managementul Proiectului; 2. Activități de comunicare și diseminare; 3. Coridorul de Habitate Insule Naturale Dunărene- WILDisland; 4. Coridorul de Habitate Aer- rute libere de migrație Dunărene. ARBDD este partener responsabil în cadrul acestui pachet de lucru; 5. Coridorul de Habitate Terestre Dunărene (Pășuni); 6. Coridorul de Habitate Terestre Dunărene (Păduri de Luncă Riverane); 7. Elaborarea și Ancorarea Strategiilor Coridoarelor de Habitate Dunărene.
Partenerul lider este Parcul Național Donau Auen Austria, proiectul fiind implementat de 16 parteneri din 9 țări dunărene: Austria, Germania, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria, România, Serbia, Republica Moldova.
Bugetul total al proiectului este 3.084.492,49 Euro. Bugetul total al ARBDD este de 349.781,25 Euro din care contribuţia proprie a ARBDD este de 6.995,63 Euro.