FOTOREPORTAJ: Rezervația Cheile Dobrogei, la început de primăvară
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 martie 2017, 06:39
Zăpada s-a topit și primele flori din Rezervația Cheile Dobrogei au înflorit. Ghiocei, brândușe albe și galbene și primele fire de iarbă răzbat timid de sub covorul de frunze uscate.
Cheile Dobrogei se întind pe o lungime de 2 km și impresionează prin verticalitatea versanților. Sunt un areal în care merită să ajungem în fiecare anotimp. Pentru constănțeni este unul din cele mai atractive locuri de ieșit în aer liber, mai ales primăvara, așa că s-au grăbit să profite de razele mai generoase ale soarelui încă, din prima duminică din martie.
O mare varietate de reliefuri, cu forme ce imită chipuri de om sau animale, roci imense bătute de vânt și ploi, care au oferit informații despre peste 80 specii de fosile, aflăm din panoul afișat la vedere.
Platourile calcaroase sunt așezate pe ambele părți ale drumului și mărginesc firavul fir de apă Valul Miresei, acum îmbâcsit de toată murdăria iernii.
La capătul dinspre localitatea Cheia, primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici, a ridicat o troiță și a amenajat un izvor. E un popas binevenit pentru drumeții care se încumetă să urce pe pereții dezgoliți, foști atoli, o dovadă că zona s-a aflat pe fundul mării cu aproape 2 miliarde de ani în urmă.
Bijuteriile naturale rămase în urma retragerii mării care a adăpostit colonii de coral, cuprind 14 peșteri, unele dintre ele din păcate sunt acum, depozit de gunoaie.
La Cheia ne aflăm pe teritoriul Dobrogei Centrale, o zonă deluroasă cu altitudini maxime de 200 de metri, dar deosebit de atractivă. Sunt roci vechi din Jurasic și Cretacic. Dincolo de ele spre localitatea Târgușor, pădurea desparte trecutul geologic de înaltul cerului și este adăpost pentru primele ierburi și flori de primăvară.
De-a lungul șoselei Târgusor – Cheia apar la loc vizibil avertizări că pășunatul, camparea, parcarea și grătarele sunt interzise. Cu toate acestea am întâlnit mașini parcate chiar în dreptul anunțului, iar pe creste, un cioban cu o turmă imensă de oi țurcane și merinos.
Un material de Liliana Fustanela