Pericolele la care sunt expuși motocicliștii
Publicat de Arantxa Catană, 5 martie 2017, 19:40
Timpul frumos și asfaltul uscat aduc bucurie în sufletul oricărui iubitor de motoare. Însă, odată cu începutul primăvării, motocicliștii ies din hainele grele de iarnă și trec la gecile și cizmele cu protecție și la căștile proaspăt-curățate, atât de necesare pentru siguranța lor.
Pentru a se putea bucura din plin de primăvară polițiștii le recomandă:
– Să utilizeze o cască de protecţie omologată, care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă.
– Să poarte întotdeauna îmbrăcăminte de protecţie întrucât numai aceasta îi poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi îi protejează de intemperii. De asemenea sunt sfătuiți să opteze pentru echipamentul modular „în straturi” astfel încât să-l poată adapta la condiţiile meteo în schimbare.
– Să fie vizibili! Să poarte haine strălucitoare, reflectorizante! Să adauge material reflectorizant în plus sau să poarte o vestă reflectorizantă. Să își păstreze întotdeauna farul aprins şi să ruleze în poziţia de unde şoferii să îi poată observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Să evite unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.
– Să abordeze curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia”! Multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.
– Să păstreze contactul vizual – nu presupune te văd ceilalţi. Să încerce întotdeauna să aibă contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale de a-i intersecta traiectoria. Să anticipeze intenţiile partenerilor de drum!
– Să se ferească de vehicule la viraje şi intersecţii! Cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare
– Să fie pregătiţi pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente și…PE MOTOARE!