FOTO – Centrul de Scafandri din Constanța are, oficial, un nou comandant
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 28 februarie 2017, 19:09
Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu a participat ieri, la ceremonia prilejuită de preluarea comenzii Centrului 39 Scafandri de către comandorul Ion-Cristian Lișman, care a avut loc în Portul Militar Constanţa.
La ceremonie au participat echipajele navelor de scafandri și echipajul submarinului Delfinul, personalul comandamentului Centrului de Scafandri, militarii Divizionului de Forţe Navale pentru Operaţii Speciale și cei ai Divizionului de Nave Scafandri, reprezentanţi ai conducerii unor unităţi şi mari unităţi din Forţele Navale.
Funcția ocupată de comandorul Lișman a rămas vacantă încă din 2015, când fostul comandant al unității de scafandrii din Constanța, pe atunci comandorul Daniel Căpățână a preluat conducerea Comandamentului Flotei. Interimatul a fost asigurat pentru o bună bucată de vreme de locțiitorul comandantului Centrului de Scafandri, cmdr. Cătălin Fleșeriu. Ulterior, șeful Statului Major General al Armatei l-a împuternicit pe comandorul Ion-Cristian Lișman la conducerea Centrului de Scafandri pentru o perioadă de 6 luni. Bunele calități de manager ale comandorului Lișman i-au adus pe data de 1 decembrie 2016 Ordinul ministerial prin care a fost numit, oficial, comandant al Centrului de Scafandri.
Ieri a avut loc ceremonia prin care șeful Statului Major al Forțelor Navale i-a înmânat proaspătului comandant al Centrului de Scafandri drapelul de luptă.
* * *
Comandorul Ion-Cristian Lişman s-a născut la data de 20 octombrie 1969, la Iași.
A absolvit Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, în anul 1988, iar în perioada 1988 – 1993, a urmat cursurile Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Facultatea Navigaţie şi Inginerie Navală. Şi-a început cariera îndeplinind funcţia de comandant vedetă torpiloare la Brigada 29 Vedete, iar apoi a fost numit, în anul 1994, comandant pluton elevi la Şcoala de Maiştri Militari de Marină a Forţelor Navale. În anul 1995 a activat în calitate de comandant unitate de luptă arme sub apă la Dragorul de Bază 13, apoi fiind numit în perioada 1996-2001, ofiţer secund la acelaşi dragor. Experienţa dobândită şi profesionalismul demonstrat au făcut să fie promovat comandant al Dragorului Maritim 29 din Flotila 1 Maritimă, unde şi-a îndeplinit atribuţiunile din anul 2001 până în anul 2004. În perioada 2004-2006, a fost numit în funcţia de şef al operaţiilor şi instrucţiei la Divizionul 146 Nave Minare-Deminare.
În perioada 2006-2008 și-a desfășurat activitatea la Bucureşti, la Statul Major al Forţelor Navale unde a îndeplinit funcţiile de ofiţer 2 în secţia coordonare evaluare instrucţie, şef birou planificare instrucţie, pregătire de comandament, simulare analize şi lecţii învăţate în secţia operaţionalizare, generare şi evaluare forţe şi şef birou planificare şi instrucţie de comandament la secţia instrucţie forţe luptătoare.
În anul 2010 a absolvit cursurile de masterat al Facultății de Comandă şi Stat Major, specializarea Ştiinţe militare şi informaţii, Conducere interarme, Forţe navale ca șef de promoție al Universității Naţionale de Apărare „Carol I”.
Începând cu anul 2010 a fost numit şef al operaţiilor şi instrucţiei la Centrul 243 Radioelectronic şi Observare “Callatis” fiind apoi promovat în funcţia de şef de stat major în perioada 2010-2014 şi locţiitor al comandantului pentru informaţii în perioada 2014-2016.
La data de 1 decembrie 2016 a fost numit în funcția de comandant al Centrului 39 Scafandri din Constanța, prin Ordinul Şefului Statului Major General, după ce fusese împuternicit pe această funcție de la 1 august 2016.
Dezvoltarea pregătirii profesionale a început cu un curs de limba engleză în ţară în anul 2000 şi altul în Marea Britanie în anul 2002, a continuat cu un curs NATO de orientare pentru ofiţeri de stat major în Germania în anul 2004, Colegiul de comandă şi stat major în Statele Unite ale Americii în anul 2006, cursul inaugural MAREVAL în Marea Britanie în anul 2008, cursul ADL „Introduction to NATO” în ţară în anul 2010 şi programul postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă de conducere strategică în domeniul informaţiilor pentru apărare tot în ţară în anul 2014.
În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit şi pentru rezultatetele obţinute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele însemne şi medalii: Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 de ani de activitate, Emblema de Onoare a Statului Major General şi Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 20 de ani de activitate.