BUCUREȘTI/FOTO: Dosar penal pentru lucrări neautorizate la o biserică monument istoric
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 februarie 2017, 10:26
Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliției Române efectuează cercetări în cadrul unui dosar ce vizează efectuarea unor lucrări neautorizate la o biserică din București, monument istoric de clasă A, de valoare naţională şi universală, înscris în Lista Monumentelor Istorice.
Polițiștii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliției Române s-au sesizat cu privire la faptul că, la o biserică din București, monument istoric de clasă A, de valoare naţională şi universală, înscris în Lista Monumentelor Istorice, au fost executate lucrări de intervenţie neautorizată.
Polițiștii s-au autosesizat ca urmare a unui control efectuat împreună cu reprezentanți ai Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural a Municipiului Bucureşti.
Lucrările neautorizate au constat în montarea a două centrale termice și amplasarea, cu sprijinire pe perete, a conductelor, precum şi a trei aparate de aer condiţionat, fiind perforate perimetral ferestrele pentru traversarea conductelor.
Din cercetări a reieșit că aceste operaţiuni au cauzat distrugerea picturii murale de pe pereţii interiori în zonele în care au fost amplasate echipamentele.
Polițiștii, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi executarea de lucrări fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor legale.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Conform art. 24, din Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, următoarele fapte:
a) executarea fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) , c) , e) si g) , cu excepțiile prevăzute de lege; (…)
Art. 3
(1) Construcțiile civile, industriale, agricole, cele pentru susținerea instalațiilor și utilajelor tehnologice, pentru infrastructura de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, precum si a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor, pentru: (…)
b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcții reprezentând monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil – teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate;
c) lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare și reabilitare privind căile de comunicație de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, rețelele și dotările tehnico-edilitare, branșamente și racorduri la rețele de utilități, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătățiri funciare, lucrările de instalații de infrastructură, lucrările pentru noi capacități de producere, transport, distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și retehnologizare a celor existente;
e) lucrări de foraje și excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice și a prospecțiunilor geologice, proiectarea și deschiderea exploatărilor de cariere și balastiere, a sondelor de gaze și petrol, precum și a altor exploatări de suprafață, subterane sau subacvatice;
g) organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau de rulote;