CONSTANȚA. Pietoni loviți de mașini după ce au traversat strada la întâmplare. Ce recomandă Poliția

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 februarie 2017, 09:58
O tânără de 32 de ani și o adolescentă de 17 ani au fost la un pas să ajungă pe patul de spital ieri, după ce au fost implicate în două accidente de circulație, în municipiul Constanța.
Primul accident, spun polițiștii, a avut loc de dimineață, în jurul orei 10:00, pe bulevardul I.C. Brătianu. Un bărbat de 60 de ani, aflat la volanul mașinii sale a surprins-o și accidentat-o ușor pe tânăra de 32 de ani, care a vrut să treacă strada prin loc nepermis, dar și fără să se asigure.
Al doilea accident a avut loc tot ieri, însă după lăsarea întunericului pe bulevardul Aurel Vlaicu. O adolescentă de 17 ani a fost lovită ușor, în timp ce încerca să traverseze strada prin loc nepermis și fără să se asigure. Șoferul, un bărbat de 67 de ani, le-a spus polițiștilor de la circulație că fata i-a apărut pur și simplu în fața mașinii și că nu a avut timp să frâneze pentru a evita impactul.
În ambele cazuri, pietonii neatenți au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor de la ambulanță, iar polițiștii au deschis dosare penale pentru vătămare corporală din culpă.
RECOMANDĂRI ALE POLITIȘTILOR CONSTĂNȚENI PENTRU PIETONI
• Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
• La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
• Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!
• Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
• Când traversați prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.
• Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților.
• Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
• Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
• Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!