Fermierii care îşi incendiază terenurile agricole, riscă să fie excluşi de la plata subvenţiilor

Publicat de Arantxa Catană, 16 februarie 2017, 12:56
Curăţarea prin ardere terenurilor agricole, de resturile vegetale rămase din cultură anterioară, constituie încă o practică aplicată de mulţi fermieri, în ciuda avertizărilor primite în fiecare an de la pompieri, Garda de Mediu sau de la APIA.
Nu de puţine ori, incendiile au scăpat de sub control şi s-au extins pe suprafeţe însemnate, provocând pagube însemnate şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, însă nici aşa agricultorii nu au fost convinşi să renunţe al această practică.
În contextul în care au mai rămas mai puţin de două săptămâni până la demararea campaniei de primire a cererilor pentru subvenţiile pe anul 2017, reprezentanţii APIA reamintesc faptul că fermierii care îşi incendiază miriştile, riscă să fie excluşi de la plata subvenţiilor.
Arderea miriştilor este considerată o încălcare gravă a normelor de econdiționalitate pe care fermierii sunt obligaţi să le respecte pentru a primi subvenţii
Fermierii au obligaţia de a respectă normele de ecoconditionalitate, conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajistilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajistilor permanente.
Agricultorilor care nu respectă condiţia această li se vor aplică reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăti directe şi ale ajutoarelor naţionale tranzitorii, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecoconditionalitate, indiferent de suprafaţă arsă.
Că urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, că măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia că nerespectarea normelor de necocondiționalitate să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens prevăzută în regulamentele UE.