CONSTANȚA. Ce se întâmplă când poezia lui Yunus Emre întâlnește poezia lui Mihai Eminescu
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 februarie 2017, 18:28
Institutul Cultural Turc „Yunus Emre“ din Constanța, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea îi invită pe constănțeni să participe la panelul intitulat „Yunus Emre și Mihai Eminescu” ce va avea loc luni, 20 februarie 2017, ora 15:00, în Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Prof.Univ.Dr. Mustafa Argunşah (Universitatea Erciyes din Kayseri, Turcia) şi Prof.Univ.Dr. Özkul Çobanoğlu (Universitatea Hacettepe din Ankara, Turcia) vor susține câte o prelegere despre viața, personalitatea și opera lui Yunus Emre, iar Prof.Univ.Dr. Angelo Mitchievici și Conf.Univ.Dr. Florentina Nicolae (Universitatea Ovidius Constanța) vor conferenția despre Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu.
Așa cum Mihai Eminescu nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru români, aceeași reacție o stârnește Yunus Emre pentru turci. Cine a fost însă Yunus Emre – simbol al culturii turce?
Yunus Emre a fost un adept al sufismului și a trăit în perioada secolelor XIII-XIV. Cea mai importantă caracteristică a sa este faptul că acesta reprezintă un simbol al valorilor umane, dragostei şi păcii.
Prin poeziile sale, Yunus Emre a contribuit la dezvoltarea limbii turce și în acelaşi timp, prin filozofia sa care se baza pe valorile universale umane, a transmis mesaje pentru ca oamenii să trăiască în pace şi respectând valorile comune, fără a face nici un fel de discriminare în ceea ce priveşte religia, limba şi rasa umană.