Ascultă Radio România Constanța Live

FOTO: „Albumul literar gastornomic tătăresc”, prezentat la Radio Constanţa

FOTO: „Albumul literar gastornomic tătăresc”, prezentat la Radio Constanţa

Publicat de Arantxa Catană, 13 februarie 2017, 19:05

După o muncă de trei ani a fost editat „Albumul literar gastornomic tătăresc” semnat de prof. Leila Kerim Wilson. Albumul cuprinde reţete de mâncăruri tradiţionale tătăreşti specifice Dobrogei.

Gastronomia tătărească este prezentată în limba română, tradusă în limba engleză şi inserată cu expresii din literatura orală tătară. Aşa cum scrie autoarea în prefaţa cărţii, „… necesitatea editării albumului gastronomic este ca, generaţiile viitoare să ducă mai departe tradiţiile, hărnicia şi măiestria la bucătărie a tătăroaicelor dobrogene, dar să şi consolideze prietenia străveche de pe aceste meleaguri cu oporul român.”

Reţetele culinare prezentate în album sunt culese din familia autoarei (mama, bunica, mătuşi etc). Fiecare reţetă are o poveste, poveştile sunt relatate întrun mod atractiv menite să stărnească curiozitatea cititorului încă din primele rânduri.

Gastronomia, folosită în sens restrâns ca artă a gătitului ocupă un loc important în cultura tătarilor crimeeni, ea fiind strâns legată de modul şi mediul de viaţă. Aruncând o privire asupra bucătăriei tătăreşti din cuprinsul volumului am putea face următoarea clasificare a mâncărurilor: ciorbe, mâncăruri scăzute, produse de patiserie şi dulciurile. Dintre mâncărurile scăzute trebuie să ne oprim asupra câtorva dintre ele care sunt specifice bucătăriei tătăreşti, dar şi unor anumite evenimente. Fasolea cu carne, sarmalele din foi de viţă sau varză,musaca, pilaf etc. Fasolea boabe, scăzută se serveşte imediat după ciorbă la mesele de acasă de la nunţi şi la mesele de pomenire a morţilor. Ea este însoţită de friptură de oaie, vită sau pasăre, precum şi o salată de crudităţi sau murături. Imediat după fasole vin sarmalele de preferat din foi de viţă, dacă nu din foi de varză murată. În timpul verii sau toamna ele pot fi înlocuite cu ardei umpluţi. Pilaful care nu trebuie să lipsească de la ospăţul de nuntă de acasă şi de la anumite mese de comemorare a morţilor, se serveşte întotdeauna cu ceva dulce de băut, de obicei compot de fructe. Partea cea mai consistentă a bucătăriei o constituie preparatele de patiserie: şuberek(plăcintă cu carne), dort kesken(plăcintă cu brânză), ulkum (gogoşi) scovergi, katlama, köbete, geantĭk, sarbırma, etc.

Dintre acestea mă voi opri asupra celor care se pregătesc cu prilejul unor anumite evenimente. Köbete-ul  este o plăcintă foarte des preparată, având diferite feluri de preparare dar şi aspect variat, în funcţie de tehnica preparării şi de ingredientele folosite. Actualmente, din spirit practic, gospodinele pregătesc köbete-ul în formă de triunghi, format din straturi de foi, cu umplutură de carne tocată şi orez. Mamele şi bunicile noastre pregăteau katlanışıklı köbete(plăcintă cu multe foi), dar nu foarte frecvent, ci numai cu anumite ocazii: loksa cıyın (masa ieşirii din lehuzie), la misafir canı-ca invitat în compania unor musafiri de seamă. Katlamaua este un alt produs care se face numai ocazional, cu prilejul nunţii. Partea băiatului, atunci când trimite cadourile de logodnă la familia fetei, trimite şi katlamaua-din care trebuie să guste toate domnişoarele candidate la măritiş. Katlamaua este de fapt un produs dulce, un desert format din mai multe foi foarte subţiri aşezate unle peste altele. Foile sunt îndoite astfel, încât să formeze un pătrat. Sunt prăjite în ulei foarte încins sau băgate la cuptor cu mult ulei. În mijlocul pătratului se pune zahăr şi katlamaua tăiată în două este oferită fetelor pentru a se putea mărita.

Este de menţionat faptul că gospodinele tătare au păstrat şi transmis reţetele de la bunici. Cei care au degustat preparate din bucataria tatara s-au declarat încântaţi de combinaţiile interesante de alimente, de gustul bogat, precum şi de ospitalitate. Tătarii îşi servesc musafirii cu ce au mai bun. De pe masă nu lipsesc: apetisantele şuberec-uri, delicioasele baclavale şi băutura preparată din iaurt „ayran”, delicioasă şi foarte bună în zilele toride de vară.

Leila Kerim Wilson este născută în Constanţa, a urmat Liceul „M.Eminescu” şi este licenţiată a Facultăţii de Geografie Engleză a Universităţii Bucureşti, și este profesor de limba engleză la o şcoală gimnazială din Constanţa. Împreună cu tatăl său renumitul scriitor, gazetar şi realizator de programe în limba turcă la Radio România Bucureşti, Altay Kerim au scris „Dicţionarul Tătar-Turc-Român”, apărut la Editura Kriterion în anul 1996.

Lansarea „Albumului literar gastornomic tătăresc” este programată pentru 10 martie 2017, la Biblioteca Judeţeană din Constanţa, constituind în acelaşi timp un dar pentru toate doamnele indiferent de etnie.

Constănțean condamnat la închisoare cu executare, depistat de polițiștii de frontieră în PTF Vama Veche
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 11:36

Constănțean condamnat la închisoare cu executare, depistat de polițiștii de frontieră în PTF Vama Veche

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat într-un autoturism, pe sensul de intrare în țară, un cetățean român pe...

Constănțean condamnat la închisoare cu executare, depistat de polițiștii de frontieră în PTF Vama Veche
TULCEA: Acoperișul unei case din Beștepe, cuprins de flăcări
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 11:01

TULCEA: Acoperișul unei case din Beștepe, cuprins de flăcări

Pompierii militari de la ISU „Delta” Tulcea au intervenit, astăzi, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea...

TULCEA: Acoperișul unei case din Beștepe, cuprins de flăcări
Expert Forum solicită AEP o anchetă privind finanțarea campaniei lui Călin Georgescu
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 09:54

Expert Forum solicită AEP o anchetă privind finanțarea campaniei lui Călin Georgescu

Organizația Expert Forum, care a analizat datele legate de veniturile şi cheltuielile competitorilor electorali la alegerile prezidenţiale,...

Expert Forum solicită AEP o anchetă privind finanțarea campaniei lui Călin Georgescu
Noi proteste în Capitală și în marile orașe, față de rezultatul alegerilor prezidențiale
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 09:00

Noi proteste în Capitală și în marile orașe, față de rezultatul alegerilor prezidențiale

Au fost proteste, marţi seară, în mai multe oraşe din ţară, în urma rezultatelor alegerilor prezidenţiale de duminică, tinerii...

Noi proteste în Capitală și în marile orașe, față de rezultatul alegerilor prezidențiale
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 06:27

TULCEA: Incendiu la acoperișul unei case, cu pericol de extindere la alte gospodării

Pompierii militari de la ISU „Delta” Tulcea au intervenit, în jurul orei 2.00, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la...

TULCEA: Incendiu la acoperișul unei case, cu pericol de extindere la alte gospodării
Actualitate marți, 26 noiembrie 2024, 21:17

TULCEA: Unii operatori de turism le oferă oaspeților preparate tradiționale chiar și în timpul iernii

La Sarichioi, un Punct de Gastronomie Locală organizează, în fiecare duminică, prânzuri pescărești tradiționale pe o terasă închisă și...

TULCEA: Unii operatori de turism le oferă oaspeților preparate tradiționale chiar și în timpul iernii
Actualitate marți, 26 noiembrie 2024, 18:33

O dronă neînmatriculată a fost găsită în apropierea bazei militare Boboc

O dronă neînmatriculată a fost ridicată marți dn apropierea bazei militare Boboc. Obiectul a fost găsit pe câmp de către un localnic care a...

O dronă neînmatriculată a fost găsită în apropierea bazei militare Boboc
Actualitate marți, 26 noiembrie 2024, 16:20

Prezidenţiale2024/ Mircea Geoană: Susţinerea mea merge către doamna Elena Lasconi

Mircea Geoană, care a candidat la funcţia de preşedinte al României, şi-a anunţat, marţi, susţinerea pentru Elena Lasconi, în turul al...

Prezidenţiale2024/ Mircea Geoană: Susţinerea mea merge către doamna Elena Lasconi