VIDEO/Nivel dramatic al radiațiilor în interiorul reactorului 2 al centralei nucleare de la FUKUSHIMA

Publicat de , 11 februarie 2017, 12:10
Un robot controlat de la distanță a fost trimis într-o misiune de investigare și curățare într-unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Fukushima, Japonia, însă misiunea a fost anulată din cauza radiațiilor extrem de puternice, scrie Daily Mail.
Robotul, echipat cu o cameră de luat vederi, este capabil să reziste la un nivel de radiație foarte ridicat, de 1000 de Sieverți. Însă robotul a fost grav afectat de radiații, misiunea fiind anulată.
Acest lucru îi face pe experți să estimeze un nou nivel al radiațiilor din interior, cu mult mai mare decât fusese estimat înainte.
Centrala Fukushima-Daiichi a fost zguduită de un accident nuclear la data de 11 martie 2011, ca urmare a cutremurului din nord-estul țării, urmat de un tsunami de mari proporții. Centrala nucleară Fukushima I a fost nevoită să recurgă la acumulatoarele electrice de rezervă, dar acestea au o capacitate limitată, conform wikipedia.org.
La 14 martie compania TEPCO (Tokyo Electric Power Company), care administrează centrala, a făcut cunoscut că nici sistemul de răcire al reactorului 2 nu mai funcționează. Fără o răcire normală la un reactor se poate ajunge la supraîncălzirea miezului cu material fisionabil radioactiv al reactorului până la o temperatură de 2.000 °C, crescând riscul topirii lui și al unor explozii. La 15 martie autoritățile din Tokio au anunțat că la reactorul (blocul) 2 Fukushima a avut loc o explozie care a avariat învelișul acestuia, provocându-se astfel o creștere a radioactivității în zona înconjurătoare.
Administrația centralei vorbește despre „valori dramatice ale radioactivității”. Drept urmare populația locală din perimetrul de 30 de km în jurul centralei (care nu era încă evacuată) a fost avizată să rămână în locuințe, pentru a nu se expune direct (este vorba de aparatul respirator) radioactivității crescute. După explozia de la reactorul 2 s-a anunțat un incendiu la reactorul 4 (care la cutremur era în revizie). De la acesta provine acum creștere puternică a radioactivității direct în atmosferă. Se speculează că reactorul respectiv ar avea două găuri de dimensiuni metrice în înveliș (carcasă).