Efectele întoarcerii în Parlament a legii privind reconversia creditelor în FRANCI ELVEȚIENI

Publicat de Arantxa Catană, 9 februarie 2017, 14:34
Asociația Pro Consumatori apreciază că întoarcerea în Parlament a legii privind reconversia creditelor în franci elvețieni va genera întârzieri mari pentru cei care plătesc deja rate uriașe. Singura șansă este ca debitorii să acționeze în instanța băncile de la care au luat credite în franci elvețieni, dar și acest proces este consumator de timp și bani.
Juristul Asociației Pro Consumatori, Calu Monica, a declarat pentru Radio Constanța că cei care intează procese individuale băncilor își asumă cheltuieli de până la câteva mii de lei, dar riscul este că în cazul în care nu câștigă procesele, sunt nevoiți să achite și cheltuieli de judecată.
Mai mult, Asociația Parakletos, care apără un grup de clienți în procese colective cu băncile, a fost obligată recent la plata unor cheltuieli de judecată într-un cuantum foarte mare, semn că băncile vor să transmită un mesaj de intimidare la adresa consumatorilor, a mai afirmat Calu Monica, juristul Asociației Pro Consumatori.
„Săptămâna trecută, pentru Asociația Parakletos s-a dispus admiterea unor cheltuieli de judecată către bănci într-un cuantum intimidant. Probabil, băncile, creditorii, doresc să transmită și un astfel de semnal să descurajeze consumatorii sau asociațiile de consumatori să inițieze acțiuni în instanță. Ne întrebăm cum poate instanța să accepte astfel de cheltuieli când știe că băncile întotdeauna au abuzat și-au mizat pe poziția lor de forță financiară în fața consumatorilor”, a declarat pentru Radio Constanța Calu Monica.
În plus, se poate vorbi și despre un caracter populist al acestei modificări legislative care, inițial a stârnit reacții ample de la sistemul financiar, dar a fost adoptată cu unanimitate de Parlament în perioada pre-electorală.
„Ne-am putea gândi că Parlamentul nu dorește să rezolve în mod real niște probleme, ci să își rezolve niște obiective. Și ar fi cinic să fie așa!“, a mai afirmat reprezentanta Asociației Pro Consumatori.
Calu Monica a mai precizat că vina pentru situația în care se află cei cu credite în franci elvețieni aparține atât băncilor care nu și-au informat clienții asupra riscului valutar la care se expun, cât și Băncii Naționale a României care nu a interzis creditarea în această monedă. Mai mult, la ceva timp după ce s-a adeverit tendința de apreciere a francului elvețian, băncile acordau credite în această monedă fără să avertizeze clienții asupra riscului valutar.