Ascultă Radio România Constanța Live

ATENȚIE șoferi! Au CRESCUT amenzile rutiere

ATENȚIE șoferi! Au CRESCUT amenzile rutiere

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 februarie 2017, 11:59

De la 1 februarie 2017, amenzile rutiere se majorează din cauza creșterii salariului minim brut.

Conform Codului Rutier, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim.

Un punct-amendă va reprezenta 145 de lei, față de 125 de lei, cât este în prezent.

Printre cele mai întâlnite fapte ce pot aduce amenzi șoferilor se numără, ca și până acum vorbitul la telefon în timpul conducerii mașinii (fără folosirea dispozitivelor de tip „mâini libere”), nepurtarea centurii de siguranță, depășirea limitelor legale de viteză, sau neacordarea priorității.

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

-clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
-clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
-clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
-clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
-clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Prin urmare, amenzile care se aplică de la 1 februarie vor fi următoarele:

-clasa I: 290 sau 435 lei;
-clasa a II-a: 580 sau 725 de lei;
-clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei;
-clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei.
-clasa a V-a: de la 3.045 la 14.500 de lei.

Ce sancțiuni se dau pentru contravențiile întâlnite cel mai des

Printre faptele care se sancționează cu amenzi din clasa I se numără manevrele de schimbare a direcției de mers făcute fără respectarea obligației de semnalizare și nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului.

De asemenea, aceeași sancțiune – plus două puncte de penalizare – se aplică pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, nepurtarea centurii de siguranță și depășirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h.

Printre altele, amenzile din clasa a II-a de sancțiuni sunt date pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusa medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător de incendii.

Cu 4 sau 5 puncte-amendă, la care se adaugă și trei puncte de penalizare, sunt sancționați cei care depășesc limita legală de viteză cu 21-30 km/h, care transporta minori fără a se asigura că aceștia poartă centură de sirguranta și care circulă prea aproape de vehiculul din față lor (dacă astfel se produce un accident cu pagube).

În plus, pe lângă amendă din clasa a două de sancțiuni, șoferii riscă să rămână fără permis timp de 30 de zile dacă, de exemplu, nu acordă prioritate pietonilor care traversează regulamentar, nu acordă prioritate vehiculelor care au acest drept sau trec pe culoarea roșie a semaforului.

Amenzile din clasa a III-a se dau pentru fapte că, de exemplu, conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulația cu un autovehicul care are defecțiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc.

Sancțiunile de 6-8 puncte-amendă (plus patru puncte de penalizare), sunt aplicabile și șoferilor care depășesc limita legală de viteză cu 31-40 km/h sau celor care refuză, la cererea polițistului rutier, înmânarea actului de identitate, a permisului și a altor acte prevăzute de lege.

În plus, în afară de amendă, permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile pentru fapte că nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea/trecerea la culoarea roșie a semaforului, atunci când în acest fel s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale și circulația pe sensul opus.

Referitor la amenzile din clasa a IV-a de sancțiuni (cele mai mari pentru persoanele fizice), acestea sunt aplicabile, printre alte situații, atunci când se circulă cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecției tehnice periodice este expirat, atunci când șoferii nu-și fac verificarea medicală periodică sau atunci când aceștia conduc mașini, fără a avea anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

În anumite situații, cum ar fi depășirea vitezei maxime admise cu 41-50 km/h sau conducerea unui autoturism care are montată doar una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare, sancțiunile de 9-20 de puncte-amendă sunt completate și de șase puncte de penalizare.

Șoferii care conduc sub influență băuturilor alcoolice sau care depășesc cu mai mult de 50 km/h limita legală de viteză, de exemplu, riscă atât primirea amenzii, cât și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 10:02

Delfinariul din Constanța, închis până pe 20 aprilie

Reprezentanții Complexului Muzeal de Științe ale Naturii au anunțat că secția Delfinariu intră în revizie tehnică, în perioada 12 –...

Delfinariul din Constanța, închis până pe 20 aprilie
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 07:57

Cutremure în zona seismică Vrancea

Două cutremure au avut loc în zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru...

Cutremure în zona seismică Vrancea
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 17:55

Cât de exactă este prognoza meteo de pe telefoanele mobile?

Minivacanța de Paște se apropie, iar cine își planifică o excursie, trebuie să fie atent și la prognoza meteo. Cât de exactă este aceasta...

Cât de exactă este prognoza meteo de pe telefoanele mobile?
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 16:57

”Mai în glumă, mai în serios pot să spun că ne pregătim să plecăm pe Marte, să studiem peșterile de acolo”

Cum poate exista viața în condiții de iad? Cum se pot hrăni viețuitoarele din peșterile sulfuroase, în medii extreme, toxice, total lipsite de...

”Mai în glumă, mai în serios pot să spun că ne pregătim să plecăm pe Marte, să studiem peșterile de acolo”
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 15:13

În zona campusului universității Ovidius din Constanța va fi amenajat un parc nou

În zona campusului universității Ovidius din Constanța va fi amenajat un parc nou. Proiectul este inițiat de asociația Constanța Restart, al...

În zona campusului universității Ovidius din Constanța va fi amenajat un parc nou
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 15:12

TULCEA: Braconieri surprinși cu sturioni în portbagaj

La data de 12 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Direcției de Ordine Publică – Serviciul de Poliție „Delta Dunării” împreună cu...

TULCEA: Braconieri surprinși cu sturioni în portbagaj
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 13:32

Piesa de Patrimoniu: Primul submarin militar al României, Delfinul I

Despre primul submarin militar al României, Delfinul I, cum mai este cunoscut, vorbim astăzi la Piesa de Patrimoniu. Silvia Pascale a mers la...

Piesa de Patrimoniu: Primul submarin militar al României, Delfinul I
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 12:41

CONSTANȚA: Peste 140 de arbori au fost plantați astăzi în incinta Palatului Copiilor

Peste 140 de arbori au fost plantați astăzi în incinta Palatului Copiilor, în cadrul unei acțiuni organizate de asociațiile Constanța Restart...

CONSTANȚA: Peste 140 de arbori au fost plantați astăzi în incinta Palatului Copiilor