Mai mulți liberali lansează un MANIFEST către membri și simpatizanți și vor MĂSURI URGENTE în partid
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 29 ianuarie 2017, 14:02
Mai mulți liberali au transmis, astăzi, un manifest prin care cer membrilor și simpatizanților să li se alăture pentru a aplica urgent măsurile necesare pentru reconstrucția Partidului Național Liberal.
Documentul este semnat de Dorin Dobra, Traian Dobrinescu, Stelian Dolha, Paul Dumbrăveanu, Virgil Guran, Daniel Iane, Paul Ichim, Dragoș Luchian, Ion Luchian, Viorica Marcu, Octavian Motoc, Vlad Nistor, Dragomir Tomașeschi, Lucia Varga și Radu Zlati.
Aceștia cer dizolvarea imediată a Comisiei de Unificare și înlocuirea sa cu o comisie de organizare a alegerilor interne, cu membri care nu vor candida pentru o funcție de conducere.
O altă măsură pe care o doresc luată este organizarea de alegeri pornind de la baza partidului, cu programe de viziune și acțiune politică, cu respectarea dreptului de a candida și de a alege al tuturor membrilor declarați ai PNL.
Semnatarii mai cer constituirea Comisiilor de Organizare a alegerilor la toate nivelele și în toate organizațiile partidului, constituirea unui Comitet de Dezbatere Doctrinară care să pregătească o platformă menită să fie adoptată în Congresul PNL și instituirea unui sistem electoral prin care viitorul președinte al partidului să fie desemnat prin votul tuturor membrilor PNL.
„Partidului Național Liberal este singurul partid de dreapta din România și singurul partid istoric reprezentat în Parlament. PNL nu poate fi un actor politic oportunist, un grup de interese cu mize personale. PNL trebuie să își reafirme statutul de partid major care a contribuit decisiv la crearea statului român modern. El trebuie să câștige din nou încrederea societății românești în capacitatea sa de a fi un lider în construcția României de mâine”, menționează liberalii.
Manifestul cuprinde și referiri la situația din PNL și la faptul că nu a fost organizată o dezbatere în partid pentru a fi analizat rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie.
„În anul 2014, unificarea dintre PNL și PDL, menită să consolideze frontul de dreapta în politica românească, a dus la victoria președintelui Iohannis și a programului „România lucrului bine făcut”! După 2014, partidul a intrat însă într-un declin care ne-a condus la dezastrul electoral din 2016, un declin care continuă și va continua atâta timp cât nu vom avea curajul unei analize lucide”, se mai menționează în document.
În opinia semnatarilor, eșecul PNL este rezultatul a doi ani de ignorare a problemelor interne și a dorințelor și aspirațiilor societății românești.
Printre problemele enumerate în document se numără: „procesul de unificare PNL-PDL a durat prea mult și a fost condus fără curaj și fără viziune politică; prelungirea existenței structurilor bicefale a dezorganizat partidul și a încurajat luptele interne, sub conducerea unor lideri cu deficit de legitimitate; dezbaterea internă nu a mai fost liberă, fiind înlocuită cu directive de la centru, iar liderii s-au îndepărtat de baza partidului, care a început să fie tratată ca o simplă masă de manevră; statutul partidului a fost încălcat sistematic prin decizii netransparente care au erodat democrația și încrederea în interiorul partidului”.
Aceștia mai spun că primarii și aleșii locali liberali au fost în mare parte lăsați în afara procesului de pregătire a alegerilor parlamentare, ceea ce a demobilizat partidul și a condus la o pierdere electorală semnificativă în numai câteva luni, de la alegerile locale la cele parlamentare.
Liberalii semnatari ai manifestului caracterizează și relația PNL cu societatea românească. Ei spun că partidul a devenit închis și netransparent, lipsa unei dezbateri doctrinare a slăbit identitatea formațiunii, a arătat indiferență față de valori și ignorarea nevoilor societății.
„Comunicarea catastrofală, cu metode și prin persoane prost alese au dus la pierderea încrederii electoratului de dreapta care ne-a considerat incapabili de guvernare. PNL a eșuat în relația cu întreprinzătorii și clasa de mijloc și a arătat o totală lipsă de dorință pentru un dialog cu intelectualii și mediul academic. În locul unei atitudini lucide, societatea a văzut că ne complacem în analize false și celebrări absurde ale eșecului prezentat ca succes”, se mai precizează în document.