DA, ȘI EU POT! Turul României pe bicicletă, pentru copiii cu diabet

Publicat de , 26 ianuarie 2017, 07:30
Caravana va ajunge, în primăvară, și la Constanța!
Prima persoana cu diabet tip 1 insulinodependent ce face turul Romaniei pe bicicleta. Pentru a ajuta cat mai multe familii sa aiba un trai apropiat de normal, Gabriela si Cristian si-au propus sa spuna Da, si eu pot sa fac turul Romaniei pe bicicleta. Aceasta este o provocare pentru Gabriela, care are diabet tip 1 inca din anul 2002, si vrea doua lucruri:
1. sa ajute copii care nu-si permit sa aiba un sistem de monitorizare continua a glicemiei
2. sa dovedeasca ca poti face 3,000 km, impreuna cu “prietenul” Diabetul Zaharat tip 1.
La fiecare mic dejun, prinz sau cina, copiii cu diabet trebuie sa-si masoare glicemia si sa-si faca insulina. In fiecare zi, adica 2,688 intepaturi pe an. Diabetul nu doarme, nu ia pauza si nu pleaca in vacanta. Ajuta-ne sa ii ajutam!, se arată pe site-ul campaniei, iar detalii puteți afla AICI.
Scopul proiectului
In Romania sunt 3,000 de copii cu diabet tip 1. Pentru a vedea evolutia glicemiilor sunt necesare 10 masuratori prin intepare in deget. Prin proiectul nostru dorim sa reducem numarul zilnic de intepaturi la copii si sa asiguram sisteme de monitorizare continua, ce reprezinta modalitatea de a masura si cunoaste in timp real valorile glicemiei.
Cui donez?
Diabetul este poveste de fiecare secunda, 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an. Minim 8 intepaturi pe zi/noapte, 56 pe saptamana, 224 pe luna, 2688 intepaturi pe an. Pentru a reduce numarul de intepaturi din degetele copiilor, pentru a liniariza glicemiile lor si pentru a le dovedi ca se poate si cu aceasta boala, Gabriela este primul pacient cu diabet care va face turul Romaniei pe bicicleta. La finalizarea proiectului Da, si eu pot, Asociatia Sprijin pentru Diabet va folosi fondurile pentru a asigura sisteme de monitorizare si consumabile pentru 13 copii din familii defavorizate care nu-si permit investitia a 2,500 lei/sistem. Totodata incercarea va dovedi ca miscarea este benefica si va ajuta si alte persoane cu diabet sa faca sport si sa spuna Da, si eu pot!
De ce să donez?
Pentru a ajuta o parte din cei 3,000 de copii cu diabet si a reduce numarul intepaturilor. Folosirea zilnica a senzorului scade durata, frecventa si severitatea hipoglicemiilor si ajuta la scaderea glicatei. Studiile arata ca circa 70% dintre copii sufera cel putin un episod hipoglicemic pe perioada noptii. Monitorizarea continua a glicemiei ofera o sansa de 3 ori mai mare decat glucometrul de a decela hipoglicemiile nocturne.