Trei ani de la tragedia din APUSENI: Sora Aurei Ion acuză autoritățile de tergiversarea anchetei
Publicat de , 21 ianuarie 2017, 15:25
Rude și apropiați ai Aurei Ion, studenta decedată în accidentul aviatic din 20 ianuarie 2014 din Munții Apuseni, s-au recules sâmbătă la locul tragediei, pe vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, unde anterior, în cursul zilei, a fost oficiat și un parastas pentru victime.
După ce au urcat cu mașina și apoi pe jos pe ultima parte a drumului, ei au aprins mai multe candele în foișorul construit de localnici la locul în care s-a prăbușit aeronava, unde au lăsat și un tricou inscripționat cu chipul Aurei, și au format „o inimă” din candele în zăpadă.
Cu acest prilej, sora mai mare a Aurei Ion, Mariana Ciucă, și-a exprimat nemulțumirea că la trei ani de la producerea tragediei nu a fost încă finalizată ancheta.
„Sunt trei ani, dar nu avem încă răspunsuri și implicit încă nu avem pace. Familia trece prin momente dificile de fiecare dată când trebuie să ne implicăm în anchetă și să facem demersuri. Din păcate, ce vreau să spun e faptul că sunt foarte multe minciuni care s-au spus, foarte multe informații false. Media uneori a ajutat, alteori a ajutat alte interese, a făcut foarte mult rău, a deformat informații, a pus familia în situații neplăcute, prezentând informații absolut ireale și șocante despre cum suntem noi sau ce ne dorim noi”, a afirmat Mariana Ciucă, potrivit unei înregistrări filmate la fața locului și postată de aceasta pe o rețea de socializare.
Ea susține că au fost momente în care, practic, tot ce s-a dorit a fost denigrarea familiei Ion, astfel încât aceasta să nu mai aibă o voce în anchetă. Aceasta a mai spus că a sesizat și că în ultimul an interesul față de anchetă s-a diminuat. „Da, pot spune că în acest moment nu mai avem pe nimeni interesat să ne susțină din media în demersul nostru”, a susținut Mariana Ciucă, care și-a exprimat nemulțumirea că ancheta nu este încă finalizată, fiind in rem, susținând că procuratura „nu este foarte dornică să investigheze aceste fapte și nici măcar să afle adevărul”.
De altfel, într-un comunicat dat publicității recent de familia Ion se arăta că „se modifică probe” și i se „încalcă drepturile procesuale”. „Deși avem ordonanțe prin care ne este permis accesul la toate probele și la toate actele de procedură (ordonanțe emise de procurori care astăzi nu mai sunt pe funcție), procurorii de caz ne dau probe trunchiate și ne spun să ne mulțumim cu ele, ne comunică cu întârziere cererile formulate în cadrul anchetei, astfel încât să ne îngreuneze accesul la cauză și emit ordonanțe rușinoase pentru nivelul Parchetului Înaltei Curți”, se arăta în comunicat.
Sâmbătă, un parastas pentru victimele accidentului aviatic produs în urmă cu trei ani în Munții Apuseni a avut loc la locul tragediei, la slujbă fiind prezentă și fosta soție a pilotului Adrian Iovan, Romanița Iovan, precum și băiețelul acestora. Zeci de persoane — rude, prieteni și localnici, printre aceștia aflându-se și unul dintre moții salvatori — au asistat la slujba religioasă oficiată de către preotul paroh din Mătișești.
Două persoane au decedat și cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni. Cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului și cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant. Potrivit specialiștilor de la Medicină Legală Alba, cauza morții pilotului Adrian Iovan a fost șoc traumatic și șoc hipotermic, consecință a unui politraumatism și expunerea la temperaturi scăzute. Sublocotenentul Aura Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute și tulburări de dinamică respiratorie, consecința unui traumatism cervico-toracic.
Sursa – AGERPRES