Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul „Mineriada“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 13 ianuarie 2017, 09:03
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma s-a prezentat, astăzi, la Parchetul General, pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul ‘Mineriada’, în care este acuzat de infracțiuni contra umanității.
„Mi-ar fi plăcut să discutăm după ce și iau cunoștință de ceea ce am înțeles că mi se va înmâna în prezența avocatului. Mie nu mi-e teamă de procuratură, mi-e teamă doar de Dumnezeu. De-a lungul vremii, din păcate, în România, (… ) ideea de justiție a fost pur și simplu călcată în picioare de acești executați ai unor ordine politice. Cum e posibil ca procurorii, care anchetează acum, în 1990 îi anchetau pe cei din Piața Universității, prin ordinele unora i-au și arestat pe cei din Piața Universității și acum sunt mari susținători ai Pieței Universității. Aceiași procurori. Cum vă explicați? Domnii procurori, probabil că nu au învățat la școală de faptul că există în România și în Codul penal și alte încadrări în afară de cele pur și simplu pe care ei le-au găsit — complicitate și favorizarea infractorului”, le-a spus Cozma jurnaliștilor la sosirea la Parchetul General.
În dosarul „Mineriada” sunt cercetați penal, printre alții, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale (FSN), general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.
Procurorii militari susțin că, în perioada 11 — 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic”, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.