Profil de interpret: Steliana Sima
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 ianuarie 2017, 16:37
În ziua de Bobotează a anului 1965, venea pe lume la Cilieni, în Câmpia Romanațiului un pui de om cu ochi albaștri, zâmbet fermecător și glas duios, ca o binecuvântare pentru cei care l-au zămislit din iubire. Cu cât timpul trecea, cu atât puiul de om creștea, și-odată cu el și șansa de afirmare în lumea muzicii populare.
Cu fiecare prestație muzicală, Steliana Sima, căci despre ea este vorba, ademenește ascultătorul cu cântecele sale atât în zona de interiorizare a celor mai profunde trăiri de dor și dragoste, cât și în zona de împărtășire a mulțumirilor și bucuriilor sufletești.
Steliana Sima este pseudonimul artistic al subcomisarului de poliție Florea Sima Cuța , pe care l-a purtat în perioada 1983-1987, când a fost cunoscută pentru activitatea sa de interpretă de muzică populară din zona Romanați, ca angajată a Ansamblului „Rapsodia Oltului” din Slatina, perioadă în care a activat și la Ansamblul „Plaiurile Oltului”.
Primele sale manifestări artistice au început încă din școala generală, iar din anul 1983, a început să participe la concursuri și s-a angajat la Ansamblul „Rapsodia Oltului”, colaborând și cu Ansamblul „Plaiurile Oltului”. În 1987, după ce a cunoscut-o pe Maria Ciobanu, i s-au deschis noi orizonturi, deoarece s-a angajat ca solist vocal la Ansamblul Artistic „Ciocârlia” al M.A.I.
În anul 2006 a absolvit Facultatea de Muzică a Universității Spiru Haret, după care a dobândit statutul de agent de poliție. În anul 2008 a obținut titlul de Master în „Artă Muzicală”, la aceeași universitate, după care a dobândit statutul de ofițer de poliție. Din anul 2009 îndeplinește funcția de șef al Ansamblul Artistic „Ciocârlia” al M.A.I.
În cursul activității sale artistice, a înregistrat o serie de discuri – Șase pui de prepeliță (Vol. 1), Te las, neicuță, cu bine (Vol. 2), Mamă, când îți chemi copilul (Vol. 3), Lume, pentru tine cânt (Vol. 4), Mă întreabă fiul meu (Vol. 5), Marie, dragă Marie (Vol. 6), Unde-i satul de altă data ? (Vol. 8).
Persoana care a jucat un rol decisiv în viața interpretei a fost Maria Ciobanu care descoperind-o la timp a recomandat-o ca solist la Ansamblul Ciocârlia din București, unde activează și în prezent, bucurându-se și de funcția de director artistic a acestuia. Caracterizată de un temperament dinamic, jovial, mereu în depășirea propriilor așteptări, Steliana Sima a reușit în cei 30 de ani de activitate artistică să se impună în galeria soliștilor consacrați printr-un repertoriu alcătuit din creații proprii cu oareșce inspirații folclorice din zona Romanațiului.
Primele înregistrări le realizează la Radiodifuziunea Română cu dirijorii Ioan Ioanovici și Constantin Arvinte , colaborând în chip fericit și cu alte orchestre de prestigiu printre care se numără Orchestra Lăutarii, condusă de Nicolae Botgros.
Cântecele Stelianei Sima sunt o prezență constantă în emisiunile de folclor de la Radio Constanța.
Mai multe în emisiunea ”Seri de cântec românesc”, realizată de Liliana Fustanela, vineri, 6 ianuarie, după știrile orei 19.00.