Profil de interpret: Ionel Tudorache
Publicat de Arantxa Catană, 3 ianuarie 2017, 16:38
Ionel Tudorache sau „Fărâmiță” cum îl alintă prietenii, a beneficiat de un har și o înclinare către acordeon din fragedă copilărie. Cântă cu același acordeon Hohner, de când avea doar 7 ani.
Primul cântec la acordeon a fost „Marea de Smarald”, pe care l-a învățat de la unchiul său. La început a abordat muzica ușoară, chiar și valsuri, iar de muzica lăutarească s-a apucat abia la 15 ani. Sub aripa tatălui său, violonistul Aurel Tudorache, Ionel Tudorache s-a împrietenit foarte repede cu acordeonul. A încercat la început să cânte la vioară, însă tatăl lui nu l-a lăsat. A crescut cu cântece lăutărești vechi, și chiar dacă încalcă puțin tradiția melodică, marele lui talent nu se sprijină doar pe ureche. În afară de ce a învățat după ureche, a studiat împreună cu un profesor de muzică. I-a plăcut de asemenea școala; a dat examen la o profesională de „Petrol și chimie” unde a intrat cu 8,25. De acolo, are diplomă de strungar.
Are trei copii: o fată și doi băieți. Fata, care este cea mai mare, a terminat conservatorul și este un veritabil profesor de pian. Cel de-al doilea copil, Ciprian Tudorache, a încercat mai întăi să cânte la vioară însă în cele din urmă a învățat contrabasul. Al treilea fiu, Marian Tudorache, a făcut pianul și țambalul, însă pasiunea lui astăzi, este gastronomia.
Ionel Tudorache rămâne un veritabil lăutar de modă veche, la care se adaugă cea mai frumoasă variantă interpretativă a unuia din marile cântece populare lăutărești: „La Chilia-n port”.
Melodia după care a fost denumit albumul: „La Chilia-n Port”, a fost folosită și în ecranizarea filmului „Cel mai iubit dintre pământeni”, în regia lui Șerban Marinescu, realizat după volumul scris de Marin Preda.
Ionel Tudorache a lansat pe piață trei albume: „La Chilia-n port – Vechi cântece lăutărești” (2000), „Avea moșu un băiețel” – Cântece de pahar și voie bună (2004) și „Adu Calu’ Pune Saua” ( 2011), toate lansate de Casa de discuri Electrecord. Dintre cele mai interpretate cântece ale sale, amintim: „Trei lămâi și trei gutâi”, „Căpitane de județ”, „Codin”, „Nu mi-e necaz că trăiesc”, „Pupa-ți-aș coama, Bălan”, „La Bolintinu din vale”.