CONSTANȚA: Trichineloza poate fi mortală. Unde puteți analiza carnea de porc
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 decembrie 2016, 07:41
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare atrag atenția că este obligatoriu ca cetățenii să ducă probe din carnea porcului sacrificat la analiză, în momentul în care taie animalul în curtea proprie, sau îl cumpără din locuri neautorizate.
Autoritățile sanitar-veterinare au înființat la nivelul județului 44 de puncte pentru examinarea trichineloscopică.
37 dintre acestea au fost stabilite la medicii veterinari din județ, în timp ce alte 7 au fost amenajate în trei piețe din Constănța, și câte unul în orașele Mangalia, Cernavodă, Medgidia și Năvodari.
Programul centrelor este de luni până sâmbătă în intervalul orar 8.30 – 17.00, iar duminica între 8.30 și 14.00.
DSV a înființat la sediul central un serviciu de permanență care funcționează non-stop în perioada 5 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017 la numărul unic de telefon 0786.577.007.
În această perioadă, medicii veterinari constănțeni au mărit numărul controalelor de specialitate, după săptămâna trecută a fost confirmat primul caz de trichineloză la un animal sacrificat de o familie din Valu lui Traian.
Trichineloza este o boala parazitară contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella.
Boala poate fi prevenită eficace prin aplicarea măsurilor de profilaxie domestice (consumul cărnii după o prealabilă tratare termică) și a sănătății publice (controlului sanitar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic; prevenirea infestării porcilor prin deratizări pentru distrugerea șobolanilor).