AUDIO/CONSTANȚA: Proiect interactiv cu voluntari străini pentru elevii Școlii 30
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 decembrie 2016, 18:04
Până pe 24 ianuarie, proiectul de educație non-formală „Descoperă o lume fără frontiere“, continuă să se desfășoare, cu entuziasm, la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța.
Început la jumătatea lunii noiembrie, în colaborare cu cea mai mare organizație studențească din lume, AIESEC, prezentă în aproape 130 de țări, proiectul vizează interculturalitatea și construcția propriei identități prin conștientizarea diferenței.
Zece voluntari, studenți din Serbia, Mexic, Albania, China, India, Thailanda, Brazilia sau Grecia și elevi ai Școlii nr.30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța, din ciclul primar și gimnazial, fiind implicate clasele de la a treia până la a opta, derulează în aceste 10 săptămâni, ateliere în cadrul proiectului „Discover – a world without borders”.
Obiectivul este de a dezvolta abilitățile copiilor de a comunica în limba engleză, de a-i conecta la realitatea mondială și de a interacționa eficient în societatea multiculturală în care trăiesc.
Temele dezbătute sunt de actualitate pentru elevii mai mari, iar pentru cei mai mici jocul este la putere. Ca orice activitate educativă lipsită de constrângerile viitoarelor teste ori note pe care urmează să le primească, aceasta a fost primită cu mare bucurie de către elevi, care au participat entuziaști la sesiunile de lucru în care percepția lor asupra lumii s-a transformat, cu siguranță, într-o viziune mult mai amplă și mai deschisă.
„Suntem la mijlocul acestui proiect deosebit și am considerat că este timpul ca noi să le dăruim voluntarilor un moment de bucurie. Așa că, i-am invitat pentru un miniconcert de colinde și pentru a le prezenta obiceiuri românești cu ocazia sărbătorilor de iarnă.”, a declarat coordonatoarea proiectului, profesor de limba engleză, al Școlii nr.30, Cristina Lomnoșanu.
A fost remarcabilă implicarea elevilor care au confecționat felicitări cu texte în limba engleză ori au redactat scrisori în care au povestit experiența sărbătorilor de iarnă românești, sub îndrumarea profesoarelor de limba engleză Adina Netedu și Dorina Șacu. De asemenea, momentul artistic a fost susținut de clasa a VI-a B, a cărei dirigintă, Emilia Cadâr, a mobilizat elevii pentru un recital ce a cuprins inclusiv momente instrumentale la vioară și flaut, în interpretarea lui David Suta.
Nucile, merele, covrigii, cozonacul și biscuiții au completat tabloul evenimentului, aducând miresmele iernii, ale colindului, în inimile participanților. Cele mai apreciate bunătăți au fost … biscuiții „Eugenia”, pe care voluntarii străini i-au descoperit ca fiind un produs „Fabricat în România” și care are o lungă istorie ante și postdecembristă, despre care li s-a vorbit pe scurt.
Un reportaj realizat de Carmen Secuiu