FOTO/VIDEO – TULCEA: Ulița cu ”A fost odată”…

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 decembrie 2016, 07:19
Ulița cu ,,A fost odată…” așa se numește expoziția temporară al cărei vernisaj a avut loc sâmbătă 10 decembrie, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea.
Povestea ei începe așa:
A fost odată de demult
O lume fermecată,
O lume-n care să-ntâlnești
Comoara mult visată.
Dar anii trec și s-a pierdut
În cer, în apă, în pământ,
Hai copii să ne-amintim,
Comoara lumii s-o găsim.
Vizitatorii pornesc în căutarea comorii, peste nouă mări, nouă țări și o sută nouăzeci și nouă de ani, descoperind isprăvile eroilor din ”Croitorașul cel viteaz ”, ”Cufărul zburător”, ”Acul și barosul”, ”Frumoasa din pădurea adormită”, ”Povestea pescarului și a peștișorului de aur ”, ”Povestea unui om leneș ”, ”Cocoșul și cele nouă găini ale săracului ”, ”Comoara din grădină”, ”Jack și vrejul de fasole” și „Pilipka”.
La final, vizitatorii află care-i comoara:
E darul de a povesti
De-a nu uita și de-a-nvăța
Din câte sunt și câte-au fost
Poveștile sunt cu folos.
Eroii noștri de pe drum,
Crezut-au și mai cred acum
În toate aceste vitejii.
Și dacă ei vor mai greși,
Pân’ la final se vor căi
Iar prin povești, dragi copii
Ei veșnic, veșnic vor trăi.
Ghidajul audio al expoziției ”Ulița cu ”A fost odată”…îl puteți asculta aici.
Colectivul de muzeografi de la MEAP Tulcea (Iuliana Titov, Alexandru Chiselev), este preocupat mereu de a scoate la lumină și de a conserva patrimoniul imaterial al comunităților din Deltă, de a promova meșteșugurile, ocupațiile, obicieiurile și datinile pe care locuitorii celui mai tânăr petec de pământ din țară, Delta Dunării, dar și din jurul celor mai bătrâni munți, Munții Măcin, le au.
Astfel, ieri, a fost rândul meglenilor din Cerna să prezinte la muzeu, obicieiuri de Crăciun pe cale de dispariție – Turta cu pară (Plăcinta cu ban), Boadnicu (Bușteanul de Crăciun), Colida (Colindul).
În comuna tulceană Cerna trăiește cea mai compactă comunitate de megleni din țară, în jur de 700 de locuitori care obișnuiesc de Nașterea Domnului să prepare o plăcintă în care să existe o monedă.
Membrul familiei care găsește banul va avea parte de sănătate și prosperitate.
Boadnicul este un buștean care trebuie să ardă cât timp tine Crăciunul.
Aceste obicieiuri au fost prezentate de membrii Ansamblului Altona din Cerna care au încântat publicul și cu cântece, dansuri și costume tradiționale meglenoromâne.
Coordonatorul ansamblului, bibliotecar Dumitra Petrică este un om de o bunătate fără margini, este un om care deși nu este meglenă a înțeles că poate duce numele localității mai departe, nu numai prin numele poetului Panait Cerna, ci și prin tradițiile meglenoromânilor stabiliți la Cerna, în urma schimbului de populație ce a avut loc după semnarea Tratatului de la Craiova, la 7 septembrie 1940.
Atât ea , cât și fiica ei Mirela Petrică, solistă și dansatoare a ansamblului sunt motorul și sufletul care întrețin Altona de ani și ani pe multe scene ale țării. Coregraful Ansamblului Altona este Roman Jora, iar de transpunerea în dialect a textelor se ocupă bibliotecarul școlar Nicoleta Țopan.
Mai multe despre obicieiurile de Crăciun la meglenoromâni, în emisiunea de folclor și tradiții ”Seri de cântec românesc”, realizată de Liliana Fustanela, luni 12 decembrie, după știrile orei 18.00, pe 909 sau 1530 khz, on line pe radioconstanta.ro, ascultă live AM.