CNATDCU: Ce spune raportul Comisiei despre teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi
Publicat de , 9 decembrie 2016, 13:28
Concluziile Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare asupra presupusului plagiat în teza de doctorat a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi arată că:
Teza expertizata prezinta reluarea unor pasaje din documente fara a le cita conform uzajului academic.
Aceste imprumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat-falsificare (preluare identica) sau plagiatparazitism
(idea e preluata si reformulata). Pasajele care pot cadea sub calificarea legala româna de plagiat reprezinta circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezinta aproape 4% din teza. Deci se constata o culpa in constructia demonstratiei tezei. Insa, circumstantele specifice trebuie luate in cauza pentru a determina sanctiunea.
Proportia cifrata si natura imprumutului neautorizat sunt importante, caci permit a decide asupra oportunităţii si, eventual, a masurii sanctiunii adoptate. Pe o parte, se constata ca proportia retinuta afecteaza o mica parte a tezei, dar aceasta constatare cantitativa nu este determinanta, in aplicarea adagiului fraus omnia corrumpit. Pe de alta parte, natura imprumuturilor neautorizate permite de a constata ca este vorba de fraze care nu contin idei originale sau particulare (fraze facute din generalitati sau prezentari destinate vulgarizarii ideilor juridice, fara aport conceptual specific). Din punct de vedere calitativ, aceasta atitudine nu permite de a constata lipsa de aport stiintific al tezei prezentate. In virtutea principiilor juridice, sanctiunea trebuie sa fie adaptata situatiei, individualizata pentru a asigura proportia fata de culpa. Din acest punct de vedere, retragerea titlului de doctor a autorului tezei supuse expertizei ne apare ca fiind o sanctiune excesiva si neadaptata. Se poate remarca, de asemenea, ca unele pasaje pot constitui o abatere de la etica stiintifica si academica.
Insa dreptul român nu ofera nici un fel de alta sanctiune prin aplicarea unei scari de sanctiuni care sa poata tine cont de aceste situatii particulare. In acest caz, din moment ce nici o masura represiva nu se aplica, preconizam doua masuri preventive utile. Prima masura este publicarea raportului de evaluare si anexarea, in masura posibilului, a prezentului raport exemplarelor din teza dnei. Kövesi prezente in biblioteci – mai ales, in Universitatea de Vest din Timisoara, unde teza a fost sustinuta. A doua masura este interzicerea publicarii tezei in starea actuala.
Cel mult, se poate remarca ca autorul este primul responsabil, dar aceasta constatare nu permite a fi examinate procedurile academice de control. Difuzarea universala a informatiei prin internet complica sarcina universitatilor de a impiedica pe cât de mult posibil tentatia sau inadvertenta care ar putea conduce la plagiat. Ca urmare, procedurile de verificare prealabila a tezelor prin mijloace informatice sau mijloace personale de verificare de raportori si, mai ales, de catre conducatorul de teza, sunt cele care permit a verifica autenticitatea unei teze de doctorat propuse spre sustinere publica.
RAPORTUL INTEGRAL al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare ASUPRA TEZEI DE DOCTORAT „COMBATEREA CRIMEI ORGANIZATE PRIN DISPOZITII DE DREPT PENAL”, SUSŢINUTĂ ÎN ANUL 2011 DE LAURA CODRUŢA KOVESI poate fi viziualizat AICI