CURENTUL ELECTRIC se poate IEFTINI de la 1 ianuarie!

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 2 decembrie 2016, 08:42
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să reducă din nou, de la 1 ianuarie 2017, tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice practicate de cele 8 monopoluri regionale de profil din România, după ce a adoptat o măsură similară și de la începutul acestui an, stârnind nemulțumirea operatorilor de distribuție, transmite profit.ro.
Astfel, ANRE a elaborat proiecte de ordine privind stabilirea tarifelor reglementate de distribuție care urmează să fie practicate de către companiile din domeniu de la începutul anului viitor.
Potrivit documentelor citate, tarifele pentru distribuția energiei la joasă tensiune, nivel la care sunt racordați aproape toți consumatorii casnici de curent electric din România, ar urma să scadă, de la 1 ianuarie 2017, cu procente cuprinse între 4% și 9%, completează jurnaliștii profit.ro.
Cel mai mult ar urma să scadă tariful de distribuție la joasă tensiune practicate de Enel Distribuție Banat, respectiv cu 9%, la 103,32 lei/MWh. ANRE preconizează o reducere importantă și a tarifului practicat de Enel Distribuție Muntenia, care distribuie curent electric în București și Ilfov. Acesta ar urma să fie diminuat cu 8,5% față de nivelul de anul acesta, la 104,10 lei/MWh.
Celelalte reduceri ale tarifului de distribuție la joasă tensiune avute în vedere de ANRE sunt de 8,03% (Electrica Distribuție Muntenia Nord, 109,24 lei/MWh), 6,57% (Electrica Distribuție Transilvania Nord, 96,73 lei/MWh), 6,35% (Enel Distribuție Dobrogea, 118,74 lei/MWh), 5,57% (CEZ Distribuție, 111,97 lei/MWh), 4,34% (Electrica Distribuție Transilvania Sud, 103,73 lei/MWh) și 4,06% (E.ON Distribuție România, 122,90 lei/MWh).
La finalul lunii trecute, șeful ANRE, Niculae Havrileț, declara că prețul energiei electrice ar putea să scadă, la consumatorul final, cu 1-2% începând cu 1 iulie 2017, ca urmare a reducerii tarifului de distribuție, așa cum s-a întâmplat în fiecare semestru în ultimii doi ani.
Tariful de distribuție are o pondere mare în prețul final al energiei plătit de consumatorii casnici români pe facturi, respectiv de peste o treime. Potrivit unui studiu periodic întocmit de compania finlandeză de consultanță în energie VaasaETT, în colaborare cu autoritățile de reglementare în energie și utilități publice din Austria și Ungaria, la nivelul lunii octombrie 2016, totalul costurilor de transport și distribuție a energiei electrice reprezenta 40% din prețul final plătit de consumatorii casnici din București, peste media capitalelor europene, de 32%.