Profil de interpret: Cristian Pomohaci
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 decembrie 2016, 16:01
Cristian Pomohaci este unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi din ţară, atrăgând un mare val de simpatie, graţie talentului său artistic şi carismei de necontestat.
Cristian Pomohaci a făcut Teologia fără ştirea părinţilor. Celebritatea a venit în momentul în care a dovedit că hainele preoţeşti nu îl împiedicau să îşi arate talentul muzical, astfel că, pe lângă mica sa parohie din satul Moșuni, județul Mureş, părintele-cântăreţ Pomohaci „slujeşte” românilor de pretutindeni.
Vlăstar de cinste al Ţării Năsăudului, a văzut lumina zilei în 1969 şi a copilărit în Rebrişoara, Bistriţa-Năsăud, sat situat într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu, atât prin frumuseţea naturii, cât şi prin bogăţia formelor de manifestare a nivelului spiritualităţii poporului român.
Ţara Năsăudului este leagănul în care 17 academicieni români, Liviu Rebreanu, George Coşbuc şi Andrei Mureşanu, s-au hrănit din seva unei culturalităţi unice, ce şi-a pus amprenta nu numai peste generaţiile cărora le-au aparţinut, ci asupra direcţiei în care cultura românească s-a dezvoltat şi a evoluat. În acest context, Cristian Pomohaci şi-a început urcuşul pe calea mărturisirii dragostei faţă de Dumnezeu, alegând cântul ca formă de manifestare a apartenenţei, dar şi a ataşamentului faţă de cultura românească.
Cristian Pomohaci a urmat Liceul „George Coşbuc”, din Năsăud, apoi Academia de Studii Economice, Bucureşti. Ca urmare a succeselor înregistrate pe tărâmul cântului popular, a fost remarcat de specialişti şi îndrumat către Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din Bucureşti. Deşi era laureat al mai multor festivaluri de muzică populară, printre care şi prestigiosul Festival „Maria Tănase” din Craiova în 1991, a ales să urmeze secţia de bizantinologie a facultăţii.
Urmând chemarea Domnului, în 1995 s-a înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, unde a beneficiat de îndrumarea unor prestigioşi părinţi profesori – Dumitru Stăniloaie, Constantin Galeriu, Emilian Corniţescu, dar şi de harul cu care aceştia i-au hrănit propriul har Dumnezeiesc.
Cristian Pomohaci se remarcă prin vocea cu timbrul deosebit, dovadă fiind rezultatele de excepţie obţinute la toate manifestările la care a participat, în domeniul folcloric. Primele înregistrări aveau să apară în 1992, la Electrecord, un LP solicitat după succesul reputat la Festivalul Maria Tănase.
Au urmat o serie de imprimări concretizate pe casete şi CD-uri de muzică populară și pricesne foarte apreciate de specialişti şi public. Cristian Pomohaci este deţinătorul a 47 de trofee şi premii I la festivalurile naţionale şi internaționale, este preot paroh al Parohiei Moşuni-Veţa, judeţul Mureş, din toamna anului 1999, iar dăruirea şi dragostea cu care slujeşte lui Dumnezeu au făcut ca personalitatea lui să fie din ce în ce mai cunoscută, atrăgând o mulţime de enoriaşi.
Profil de interpret Cristian Pomohaci, astăzi, în Seri de cântec românesc, la Radio Constanța, pe unde medii, 909 sau 1530 khz, sau on line pe radioconstanta.ro secțiunea ascultă live /AM.