INCREDIBIL. Deșeuri rămase din vară zac și acum pe plajele românești de la Marea Neagră
Publicat de , 28 noiembrie 2016, 13:20
Sezonul estival s-a încheiat de mult, însă deşeurile de pe plajă au rămas nestingherite. Cantitatea este de șapte ori mai mare faţă de luna aprilie, spun ecologiștii de la Mare Nostrum.
Aproape 60% din deşeuri sunt resturi de ţigări, însă de pe plaje nu lipsesc nici pungile de plastic sau sticlele de băutură.
Cele mai puţine deşeuri – 12, respectiv 14 kilograme – au fost găsite pe plajele din Vama Veche şi Eforie, mai spun reprezentanţii Mare Nostrum.
Comunicatul integral al ecologiștilor Mare Nostrum poate fi citit mai jos:
După unul dintre cele mai aglomerate sezoane estivale din ultimii ani, pe litoralul românesc, cantitatea de deșuri abandonate pe plaje a crescut de 7 ori, de la monitorizarea din aprilie 2016.
Pe cele 8 sectoare de plajă situate în Vama Veche, Saturn, Costinești, Eforie Sud, Constanța, Mamaia Nord, Năvodari și Corbu, echipa și voluntarii Mare Nostrum au verificat 41.547 m2 de plajă, cu o abundență a deșeurilor de 0,65 deșeuri/m2 , spre deosebire de monitorizarea din aprilie 2016, când valoarea acesteia a fost de doar 0,098 deșeuri/m2. Cea mai mare densitate a fost înregistrată pe sectoarele din Costinești (2,05 deșeuri/m2) și Eforie (1,76 deșeuri/m2), pe când cea mai mică a fost înregistrată pe sectorul din Vama Veche (0,23 deșeuri/m2 ).
În urma centralizării datelor obţinute din teren, numărul total al deșeurilor înregistrate a fost de 27.175 de elemente. Materialul polimeric artificial a fost cel care a predominat și în sesiunea de toamnă, acesta ajungând la 23.206, reprezentând 85% din totalul deșeurilor identificate. La o diferență considerabilă găsim deșeurile din hârtie/carton, 1.167 și cele din sticlă/ceramică, 1.042, în această categorie fiind incluse și deșeurile provenite din materialele de construcții.
Cele mai întâlnite deșeuri au fost mucurile de țigară (59% din totalul deșeurilor), pungile din plastic, sticlele de băuturi, paiele și bețele pentru amestecat și paharele din plastic. De asemenea, au fost găsite și alte elemente precum: ambalaje alimentare, lampioane, bonuri fiscale, șervețele din hârtie, sau chiar cărți de joc. Cele mai multe astfel de deșeuri au fost înregistrate pe plaja din Constanța, cu 7501 de elemente, fiind urmată de plaja din Eforie, cu 5126 elemente și plaja din Mamaia, cu 3480 de elemente.
Menționăm că deșeurile rămase pe plajă timp îndelungat reprezintă un pericol pentru păsări și alte animale care le pot ingera, atât de pe uscat cât și din apa mării, dacă deșeurile sunt luate de ape. De asemenea, există riscul ca prin descompunerea lor să elibereze în mediu substanțe poluante periculoase pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, deșeuri precum seringi, scutece, tampoane și alte pansamente pot fi purtătoare de agenți patogeni.
Această monitorizare a deșeurilor s-a desfășurat în cadrul proiectului Educație (de mediu) de nota 10, co-finanțat de OMV Petrom și va continua pentru a înregistra evoluția acestui fenomen îngrijorător, cu efecte dezastruoase asupra întregului ecosistem al zonei costiere românești.