O nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei adulte
Publicat de Arantxa Catană, 27 noiembrie 2016, 15:30
Există o nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei adulte.
30% din populaţia Europei suferă de boli reumatice, care reprezintă cea mai frecventă forma de boala cronică în Europa.
În România, 1% din populaţie suferă de artrită, boală care afectează mult mai des femeile.
Dacă nu este recunoscută şi tratatata la timp, ea poate conduce la modificari ireversibile, spune unul dintre pacienţi.
„Bolnavii de poliartrită suferă atât din cauza durerii fizice care o resimt în încheieturi cât și din cauza limitării mobilității, astfel încât activități care par absolut normale pentru un om sănătos, pentru un bolnav de poliartrită sunt adevărate provocări, și mă refer la activități simple ca de exemplu desfacerea unui capac, închiderea unui nasture sau lucruri legate de igiena persoanlă”, potrivit lui Ovidiu Constantinescu.
Peste 50% dintre pacienţi îşi încetează activitatea profesională în primii 5 ani de boală, iar la 10% din cazuri apare o invaliditate gravă în primii 2 ani de evolutie.
„Este o boală gravă, care nediagnosticată și netratată ne poate distruge articulațiile. Medicina modernă a progresat suficient de mult cât să recunoască boala într-un stadiu timpuriu și să aplice un tratament eficient. Este important însă ca pacientul să se prezinte la medic. Este de asemenea important ca cei care reglementează sistemul de sănătate, Ministerul Sănătății, să adopte prevederi corecte în interesul pacientului care să sprijine accesul acestuia la terapie”, afirmă conf. dr. Cătălin Codreanu.
Peste 200 de specialişti reumatologi, din 14 ţări, participă zilele acestea în Bucureşti, la Forumul de Imuno-Stiinţă din Europa Centrală şi de Est.