Profil de interpret: Viorica Sandu
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 25 noiembrie 2016, 16:40
Buzoianca Viorica Sandu s-a născut în oraşul Pogoanele şi a copilărit în localitatea Glodeanu Siliştea, moştenind glasul şi dragostea pentru folclorul autentic de la tatăl său, Ghinea Pega, cunoscut rapsod de la care a învățat multe din cântecele sale.
Are un stil aparte care s-a făcut remarcat încă de la debutul său, în 1985 când realiza primele 6 înregistrări la radio, cu Orchestra condusă de Marius Olmazu.
Trei ani mai târziu apărea pe piața muzicală primul disc înregistrat la Electrecord, iar în 1989 obținea Trofeul Floarea din grădină. Juriul și publicul erau cuceriți de potențialul său interpretativ şi, în acelaşi timp, de repertoriul său, de o uimitoare forţă expresivă, autentică, tradițională. Sunt puțini interpreți azi care nu alunecă în panta comercială a folclorului.
După debut, aplică sfaturile unor renumiţi folclorişti, precum Vasile D. Nicolescu, Elisabeta Moldoveanu sau Gheorghe Oprea, şi își alcătuiește un repertoriu cu melodii – toate creație proprie.
Urmează cursurile Școlii Populare de Artă, sub îndrumarea profesoarei Angela Moldovan și în 1990 participă la Topul Tinerilor interpreţi, la Radio. Colaborează de-a lungul timpului cu dirijorii Florian Economu, Ionel Budișteanu, Ion Albeșteanu, Paraschiv Oprea, Mihai Stoicescu, Adrian Grigoras, cu Taraful Marinache.
Așa ajunge să realizeze cu peste 100 de cântece de dragoste şi de dor, doine şi balade, colinde, melodii culese din vatra satului buzoian și cuprinse în albumele “Pe drumul de la Buzău”, ”Sunt fată de negustor” şi “Apă rece de Buzău”.
Vocea ţărănească, timbrul inconfundabil, respectul față de cântecul tradiţional, fac parte din profilul de interpret al Vioricăi Sandu care readuce în circuitul valorilor muzicii populare piese din stratul arhaic.
”Așa-i viața omului”,”Murguleț căluțul meu”,”M-a prins dragostea și-un dor”,”Măicuța când m-ai făcut”și ”Voi,voi frățiorii mei” sunt câteva dintre cele mai cunoscute și apreciate cântece de către ascultătorii Radio Constanța.
Mai multe aflaţi în emisiunea ”Seri de cântec românesc”, ediția 25 noiembrie, după știrile orei 18.00, realizată de Liliana Fustanela, on air, pe 909 sau 1530 khz, sau online radioconstanta.ro, secțiunea ascultă live / AM.