Profil de interpret: Nicu Mâță
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 noiembrie 2016, 18:00
Nicu Mâță s-a născut la 23 noiembrie 1988, în satul Năvârneţ, raionul Făleşti, Basarabia (Republica Moldova), în familia inginerului Ion Mâţă şi a învăţătoarei Vera Mâţă.
Apropierea de muzica populară s-a produs atunci când a descoperit cântecele lui Nicolae Sulac. Este tulburat încă de profunzimea cântecelor „Într-o iarnă lungă, grea” și balada “Miorița”.
Nicu Mâţă şi-a făcut debutul pe o scenă profesionistă în 2005, la prima ediţie a Festivalului „Nicolae Sulac”, unde a cântat trei melodii : „Cât a fost vara de lungă”, „Câte păsări codrul are” şi „Într-o iarnă lungă, grea”, toate fiind din repertoriul regretatului bard al neamului românesc.
Acest eveniment, de la care s-a ales cu un premiu special, a fost extrem de important pentru tânărul interpret şi asta deoarece festivalul a constituit un punct de pornire şi un imbold pentru cariera sa. Un an mai târziu, Nicu a fost admis la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, iar peste patru ani, la cea de-a treia ediţie a Festivalului „Nicolae Sulac”, lua chiar Marele Premiu.
A descoperit apoi,muzica Sofiei Vicoveanca și a Minei Pâslaru, și a devenit „bolnav de muzică”. A constatat ulterior că muzica din întregul areal românesc este înălțătoare și a început să se pregătească temeinic să cânte folclor românesc. Este absolvent al Academiei de Muzică din Chișinău, dar și masterand la Istoria artei şi filosofia culturii – Universitatea din Bucureşti.
A debutat la Radio Moldova cu piesa: „Câte păsări codrul are” și la Televiziunea Moldova 1,la vârsta de 16 ani, cu melodiile: „Câte păsări codrul are” şi „Când tata va veni”.
Nicu Mâță colaborează cu mai multe ansambluri și orchestre profesioniste : Lăutarii, Mugurel, Rapsozii Botoşanilor, Ciprian Porumbescu, Orchestra Radio, Junii Sibiului, Doina Gorjului, Valahia, Cununa Transilvană.
Publicul din România l-a cunoscut prin participările la cele mai populare festivaluri : „Strugurele de Aur”, „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, „Maria Tănase” şi lista ar putea continua.
Primul său album se numește ”Dragostea n-are hotare” și este aproape gata de lansare, conține 20 de melodii și este realizat în colaborare cu Orchestra ”Lăutarii din Chișinău”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.
Una din melodiile de pe acest album este interpretată în duet cu Maria Beatrice Bândoiu și se bucură de un mare succes și în rândul ascultătorilor Radio Constanța.
O puteți asculta aici:
Profil de interpret, miercuri 23 noiembrie, la 7.15, în emisiunea :”Bună dimineața”, la Radio Constanța AM, pe 909 sau 1530 khz, sau online pe radioconstanta.ro, sectiunea ascultă live AM .