20% din bebeluşii născuţi la maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa sunt prematuri
Publicat de Adrian Băncilă, 17 noiembrie 2016, 09:59
Ei au un risc mai ridicat complicaţii, acestea având un impact în dezvoltarea lor, explică dr. Livica Frățiman, medicul șef al Secției de neonatologie:
„Boala hemoragică a prematurului este una dintre cele mai grave, lipsa de imunitate, care-l predispune la infecții, hemoragia cerebrală, retinopatia de prematuritate. Noi trebuie să ne asigură că la externare ei au naturizat toate funcțiile pe aparate și sisteme. Trebuie să ne asigurăm că văd bine, că aud bine, că toate sistemele funcționează normal”.
Doar o treime dintre mame sunt în evidenţa unui doctor, care să le supravegheze sarcina.
Pe durata sarcinii pot apărea probleme care duc la naşterea prematură, mai spune medicul Livica Frăţiman
„Infecția urinară, care este banală pentru o femeie. Pentru o femeie însărcinată este una dintre principalele cauze pentru care se rup membranele și femeile nasc prematur. Hipertensiunea de sarcină, adică o femeie care nu se știe hipertensivă. Sarcina, însă, îi poate adăuga această afecțiune. Nesupravegheată fiind, conduce la naștere prematură. Sunt multe alte condiții obstetricale care, în mord normal, trebuie cunoscute de medic, trebuie urmărite și, eventual, tratate”.
În fiecare an, în Europa, aproximativ o jumătate de milion de copii se nasc înainte de termen, iar in țara noastră rata prematurităţii a ajuns la peste 10 %.